Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny světového divadla 3 (KDU / DSD3K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSD3K - Dějiny světového divadla 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

První divadelní reforma (témata jsou obměňována):1. Definice základních tendencí v moderním divadle 1. poloviny 20. století (antiiluzívnost, režisér a jeho domimantní funkce v divadelním artefaktu, retetralizace divadla a jeho odliterárnění atd.).2. E. G. Craig a A. Appia jakožto první reformátoři divadla ve 20. století.3. Max Reinhardt a jeho reforma divadelní architektury a prostoru.4. Francouzská divadelní reforma.5. Brechtovo epické divadlo.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní znalosti z dějin divadla a budou schopni nahlédnout vývoj světového divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech. Student je schopen posoudit přínosy probíraných osobností ze scénografie, režie, herectví atd. Má kompetence interpretovat divadelně teoretické texty sledovaného období. Je způsobilý pochopit následný vývoj světového divadla.

Literatura

Pörtner, P. Experimentální divadlo. Praha, 1965. Hyvnar, J. Francouzská divadelní reforma. Praha, 1996. Fiebach, J. Od Craiga po Brechta. Štúdie k umeleckým teóriám v prvej polovici 20. storočia. Bratislava, 1983. Ribi, H. (2008). Edward Gordon Craig - figura a abstrakce. Praha. Martínek, K. (1963). Mejerchold. Praha. Craig, E. G. (2006). O divadelním umění. Praha.

Požadavky

Zkouška: zvládnutí probrané látky a doporučené literatury.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.