Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Duchovní souvislosti filmu A (KDU / DSFAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSFAK - Duchovní souvislosti filmu A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

DSFAKStruktura disciplíny (přehled témat, vč. jejich anotace):Úvod do problematiky vzniku uměleckého (estetického) myšlení v obecně širších historických a duchovních souvislostech v tvorbě uměleckého díla ve vztahu k filmu. Hlavní pozornost je věnována humanitnímu a duchovnímu myšlení a kulturně-společenským vztahům, které měly vliv na vznik filmu jako komplexního uměleckého myšlení a s tím související aspekty řemeslné. Celá látka je koncipována jako soubor přednášek a projekcí filmových ukázek, jejichž téma přibližuje podstatu a prameny tohoto umění. Hlavní důraz je kladen na pochopení filmu jako zcela principiálně nové koncepce umělecké tvorby.1.INSPIRACE - SMYSL BYTÍ ? TÉMA A NÁMĚTO čem je film. Komerce ? umění. Příběh jako idea, idea jako obraz, obraz jako podobenství ? syžet, žánr, fabulace. Na počátku stojí archetyp. In-spiro ? z vně mě samého, vzpomíná ka na dětství.Obrazy ? BierstadtFilmové ukázky: Zrcadlo ? Les, holubice, matka, déšť2. DRAMATURGICKÁ STAVBA - INTERVZTAHY JEDNOTLIVÝCH STAVEBNÍCH PRVKŮ VE VZTAHU K TÉMATU UMĚLECKÉHO DÍLA. Podobenství o ztraceném synovi (základní hlubinná linie filmového příběhu) - metanoia jako dramaturgická pavučina a dramaturgická spirála. Návrat ztraceného syna.Obrazy ? Návrat ztraceného synaFilmové ukázky: Nostalghia ? VznášeníPROJEKCE: Film. ?Denně předstupuji před Tvou tvář? a analýza.3. FENOMÉN ČASU A PROSTORU? BYTÍ A JSOUCNO JAKO ILUZE. Plynutí: Chronos, splynutí: Kairos = spění k věčnosti. Pohyb ? dynamika, statičnost, směřování.Filmové ukázky: Stalker ? Věci pod vodouStrom přání ? konec filmu ? cesta k věčnosti4. PROJEKCE: Film. ?Řeky a přílivy? a analýza.ZADÁNÍ PÍSEMNÉHO ÚKOLU

Získané způsobilosti

Student je schopen vytvořit strukturovaný text analyzující umělecké dílo v oblasti filmu a televize. Student umí zhodnotit tvorbu z hlediska jejího distribučního zaměření a popřípadě i komerčních souvislostí. Má kompetence posoudit a formulovat dramaturgickou koncepci filmového díla.

Literatura

Suchánek, Vladimír. Topografie transcendentních souřadnic filmového obrazu. Olomouc, 2002. Bordwell, David - Thompsonová, Kristin. Umění filmu. Praha, 2011. COOK, David A. A History of Narrative Film. New York, 2004. BAZIN, André. Co je film? . Praha, 1967. THOMPSONOVÁ, Kristin, BORDWELL, David. Dějiny filmu. Praha , 2007. BEGIAŠVILI, Arčil Fjodorovič. Filosofie a poezie. Praha, 1979. BRESSON, Robert. Poznámky o kinematografu. Praha, 1998. BLAŽEJOVSKÝ, Jaromír. Spiritualita ve filmu. Brno, 2007. BARROW, John D. Vesmír plný umění. Brno, 2000.

Požadavky

Absolvování přednášek, shlédnutí projekcí filmů.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Suchánek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Suchánek, Ph.D.