Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramaturgický seminář (KDU / DSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSK - Dramaturgický seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Objasnění cílů předmětu. Proč volba titulů: Euripides: Ifigenie v Aulidě a Shakespeare: Bouře. Způsob práce a přípravy na výuku, podmínky získání zápočtu.2. Literárněvědná a divadelněvědná analýza dramatického textu: v čem je rozdíl?3. Dramaturgův přínos a podíl při formulování dramaturgicko-režijního výkladu inscenace.4. Možnosti dramaturgie v repertoárovém divadle.5. Euripides: Ifigenie v Aulidě půdorys konfliktu, žánr, současná témata?6. Ifigenie v Aulidě: postavy Agamemnona, Meneláa a Achilla a hledání současné dramaturgické interpretace.7. Ifigenie v Aulidě: chór a hledání současné dramaturgické interpretace.8. Ifigenie v Aulidě: titulní postava a Klytaiméstra a hledání současné dramaturgické interpretace.9. Shakespeare: Bouře půdorys konfliktu, žánr, současná témata?10. Bouře: Prospero, Miranda a Kalibán a hledání současné dramaturgické interpretace.11. Bouře: postavy z korábu a hledání současné dramaturgické interpretace.12. Komparace obou příběhů: co mají společné a co je rozdílné, možnosti dramaturgického uplatnění v dramaturgickém plánu divadla.

Získané způsobilosti

Student se naučí dívat na dramatický text jako na potenciálního nositele nových současných významů, jejichž zdrojem je tvůrčí dramaturgická interpretace. Při vnímání divadelního představení si bude uvědomovat přítomnost ? nepřítomnost dramaturgicko-režijního výkladu textu. V pozici dramaturga bude volit dramatický text s vědomím možností jeho aktuální interpretace, s ohledem na publikum divadla a možnosti hereckého souboru.

Literatura

William Shakespeare. Hamlet. Eurípidés. Ifigenie v Aulidě. Císař, J. (2009). Základy dramaturgie. Praha: Akademie múzických umění v Praze.

Požadavky

Povinná účast na seminářích v rozsahu alespoň 3 hodiny, aktivní účast v rozborech, perfektní připravenost. Po přijetí písemného úkolu pedagogem obdrží student zápočet.

Garant

doc. PhDr. Jiří Štefanides