Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadlo v současném světě (KDU / DSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSS - Divadlo v současném světě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškpvý cyklus seznámí se současným chápáním divadla a představí současné tendence a proudy v českém divadle. V jednotlivých tematických okruzích seznámí formou výkladu a doplňujících videoprojekcí s různými podobami a aspekty současného českého divadla v jednotlivých druzích a žánrech (taneční divadlo, loutkové divadlo, nový cirkus, pouliční divadlo, operní tvorba, dramatická tvorba). Současně se zmíní o evropských a světových inspiračních vlivech v kontextu současného českého divadla.Tematické okruhy:1. Současné divadelní adaptace literárních děl2. Je divadlo umění?3. Česká divadelní režie po roce 1989 (I)4. Co to je divadlo třetího druhu5. Současná česká dramatika v evropském kontextu6. Česká divadelní režie po roce 1989 (II)7. Nový cirkus a pouliční divadlo8. Opera a její současné podoby9. Tanec a my

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v současném kontextu českého divadla, bude znát jednotlivé divadelní druhy a žánry v jejich vývoji po roce 1989. Bude schopen vyhodnotit přínos nových trendů a zařadit současné české divadlo do evropských souvislostí. Na základě konkrtétních ukázek bude znát nejvýraznější soubory, osobnosti režisérů nebo dramatiků.

Literatura

DVOŘÁK, Jan. (2000). alt.divadlo. Praha. KALVODOVÁ, Dana. Asijské divadlo na konci milénia. Praha , 2003. TROJAN, Jan. (2001). Dějiny opery. Praha - Litomyšl. KALVODOVÁ, Dana a kol. Divadelné kultúry východu. Bratislava, 1987. HOŘÍNEK, Zděnek. (2008). Drama, divadlo, divák. Brno. SMOLÁKOVÁ, Jitka. (1996). Fenomén Lébl. Praha. SPURNÁ, Helena. Hudební divadlo jako výzva. Interdisciplinární texty. Praha, 2004. RESLOVÁ, Marie a kol. (2001). J. A. Pitínský. Od Ameriky k Daliborovi. Praha. KLÍMA, Miloslav a kol. Josef Krofta. Praha, 2003. Klíma, M., Makonj, K., & Dvořák, J. (2003). Josef Krofta: inscenační dílo. Praha: Pražská scéna. RUT, Přemysl (ed.). Nedivadlo Ivana Vyskočila. Praha, 1996. CIHLÁŘ, Ondřej. Nový cirkus. Praha, 2008. LEHMAN,, Hans-Thies. Postdramatické divadlo. Bratislava, 2007. OSOLSOBĚ, Ivo. Principia parodica. Praha, 2007. ZDEŇKOVÁ, Marie. Současná česká scénografie. Praha, 2003. TICHÝ, Zdeněk. A. a kol. (2004). Vladimír Morávek. Praha.

Požadavky

Přednáška není povinná. Zkouška: písemný test z tematických okruhů.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Štefanides