Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filmový seminář 2 (KDU / FS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / FS2 - Filmový seminář 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jana Jedličková (FILMOVÍ TVŮRCI A TVŮRKYNĚ, čt 8.00-9.30, FS):Cílem semináře je na konkrétních příkladech obeznámit studující s auteurskou teorií, jejím historicko-teoretickým pozadím a možnostmi filmové analýzy autorského díla. Pozornost bude věnována jak filmovým klasikům a klasičkám, tak současným režisérům a režisérkám.Detailní program semináře se studující dozví na první hodině semináře.Jana Bébarová (SOUČASNÝ EVROPSKÝ FILM, čt 9.45-11.15, MP):V semináři se studenti obeznámí se základními tendencemi a klíčovými osobnostmi současné evropské kinematografie. Cílem bude rovněž představit progresivní trendy na pozadí festivalového dění. Důraz bude kladen nejen na estetické aspekty, ale i na širší společenské a ekonomické kontextyJan Černík (NOVÁ FILMOVÁ HISTORIE, čt 13.15-14.45, MP):V rámci semináře budou studenti číst vybrané texty ze sborníku Nová filmová historie (Szczepanik, Petr ed., 2004). Na seminářích se pak spolu s pedagogem budou pokoušet textům hlouběji porozumět a konfrontovat je s dalšími přístupy k historiografii nebo je aplikovat na vybrané filmy.Cíl seminářePrimárním cílem semináře je vést studenty k porozumění odbornému textu a schopnosti ho kriticky vyhodnotit. Sekundárním cílem je rozšíření znalostí studentů v oblasti filmové historiografie.Požadavky k udělení zápočtu- aktivní účast na semináři (max. 2 absence)- znalost textů a filmů na seminář- aktivní účast v diskuzi

Získané způsobilosti

Student se seznámí s momentálním stavem světové kinematografie a dynamickými tendencemi jednotlivých národních filmových kultur. Student nabude detailní poznatky o výstavbě a filmového díla v kontextu uměleckého druhu, stylu a žánru, které upotřebí v další praxi v oboru (kritika, odborná publicistika, dramaturgická činnost atd.).

Literatura

Kučera, Jan. Střihová skladba ve filmu a televizi. Praha, 2003. BAZIN, André. Co je film? . Praha, 1979. Plazewski, Jerzy. Filmová řeč. Praha , 1967. Monaco, James. Jak číst film. Praha, 2004. BLAŽEJOVSKÝ, Jaromír. Spiritualita ve filmu. Brno, 2007.

Požadavky

Zpracování případové studie, 75% aktivní účast na semináři. JANA JEDLIČKOVÁ - odevzdání písemně zpracovaného referátu na vybrané téma (termín odevzdání sobota před konáním semináře, do 24.00 hod.), jeho uznání jako zápočtové práce pedagožkou, rozsah 7 až 10 normostran - ústní prezentace referátu na semináři (formou power - pointové prezentace + demonstrativní ukázky, max. rozsah 30 min.)- aktivní účast na semináři, max. 2 absence- nakoukání všech filmů, znalost povinné literatury a pramenůJANA BÉBAROVÁ- aktivní účast na semináři, max. 2 absence - znalost doporučených filmů a literatury -> aktivní diskuze na semináři- odevzdání seminární práce na vybrané téma (termín odevzdání sobota před konáním semináře, do 24.00 hod.), jeho uznání jako zápočtové práce pedagožkou, rozsah 6 - 10 normostran (10 800 zn až 18 000 zn) - ústní prezentace seminární práci na semináři (power point nebo prezi + demonstrativní ukázky, max. rozsah 20 min.) JAN ČERNÍKPožadavky k udělení zápočtu- aktivní účast na semináři (max. 2 absence)- znalost textů a filmů na seminář- aktivní účast v diskuzi

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.