Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin českého divadla (KDU / KDČDX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / KDČDX - Kapitoly z dějin českého divadla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášky je představit současný historiografický přístup k vývojovým tendencím a stylovým proměnám českého divadla v druhé polovině 20. století. V tematicky vymezených kapitolách výklad nastíní dramaturgickou linii, inscenační a herecký styl, představí tvorbu vybraných scén a významných režijních osobností, a to jak v linii tradičního (repertoárového) divadla, tak v linii netradičních aktivit (malé, autorské a studiové scény). Důraz bude na sledování kontinuity stylových proměn, které ovlivnily současnou divadelní kulturu a její diverzifikaci.Předmět zahrne nejvýznamnější témata z dějin českého divadla 20. století:1. Orientace v kontextu druhé poloviny 20. století (periodizace ahistoriografický přístup k tématu)2. Linie satirického divadla (Divadlo satiry, Divadlo Větrník, Divadlo V+WU Nováků, Divadlo ABC)3. Proměna dramaturgie a dramatické tvorby (nástup nové dramatiky vespojení s divadelními koncepcemi)4. Alfréd Radok v Národním divadle (proměna inscenačního a hereckéhostylu)5. Polarita inscenačních koncepcí (čechovovská a brechtovská liniev českém divadle)6. Hnutí malých jevištních forem 60. let (vznik malých divadel a jejichprofilace)7. Malé činoherní scény 60. let (Činoherní klub a Divadlo za branou)8. Osobnosti české divadelní režie 60. let9. Autorská a studiová divadla 70. a 80. let10. Vývoj oblastních divadel a divadelní kontext v 70. a 80. letech11. Divadelní koncepce 90. let12. Alternativní a nezávislá scéna konce 20. století

Získané způsobilosti

Student získá ucelený přehled vývoje funkcí a forem divadla v českých zemích v různých slohových obdobích a etapách spoločenského vývoje do konce 20. století. Student zná současné historiografické přístupy k výzkumu dějin divadla 20. století a dokáže se orientovat v širším divadelním kontextu druhé poloviny 20. století. Umí charakterizovat tvorbu jednotlivých divadel a výrazných divadelních osobností, definovat profilové tvůrčí koncepce s využitím terminologického aparátu a demonstrovat jejich význam na konkrétních inscenačních příkladech.Student je schopen vyhodnotit divadelní koncepce spojené s tvůrčími osobnostmi českého divadla druhé poloviny 20. století a posoudit jejich význam v kontinuitě divadelního vývoje. Dokáže strukturovat sledované období s použitím současných historiografických přístupů, analyzovat jednotlivé tendence, teoreticky a historicky určit jejich dominantní aspekty i jejich pohyb a vzájemné souvislosti. Student je schopen formulovat na základě nabytých znalostí fundovaný názor na novodobou historii českého divadla, posoudit texty s danou problematikou, aplikovat souvislosti historického vývoje jednotlivých tendencí na reflexi současné podoby divadelní tvorby.

Literatura

JUST, Vladimír. (2010). Divadlo v totalitním systému. Praha. ČERNÝ, Jindřich. (2007). Osudy českého divadla po druhé světové válce: divadlo a společnost 1945-1955. Praha. NEKOLNÝ, Bohumil. (1991). Studiové divadlo a jeho české cesty. Praha. HEDBÁVNÝ, Zdeněk. (1994). Alfréd Radok: Zpráva o jednom osudu. Praha. GROSSMAN, Jan. (1991). Analýzy. Praha. KOVALČUK, Josef. (1982). Autorské divadlo 70. let. Praha. HYNŠT, Miloš. (1996). Brněnské divadelní bojování 1959-1971. Brno. VOSTRÝ, Jaroslav. (1996). Činoherní klub 1965-1972:dramaturgie v praxi. Praha. CÍSAŘ, Jan. (1966). Divadla, která našla svou dobu. Praha. OSLZLÝ, Petr. (1999). Divadlo Husa na provázku 1968(7) - 1998: kniha v pohybu.. Brno. DVOŘÁK, Jan. (1988). Divadlo v akci. Praha. ČERNÝ, František. (2008). Divadlo v bariérách normalizace (1968-1989). Praha. MAZÁČOVÁ, Barbora. (1993). Josef Topol a Divadlo za branou. Praha. JUST, Vladimír. (1984). Proměny malých scén. Praha.

Požadavky

Docházka na přednášku není povinná. Zkouška: znalost probrané látky a základní literatury.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Štefanides

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Štefanides