Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin ruského dramatu 19.stol (KDU / KDRD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / KDRD - Kapitoly z dějin ruského dramatu 19.stol, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny ruského dramatu 18. a 19. století.A - Ruské drama 18. a začátku 19. století1. tragédie (Sumarokov, Majkov, Rževskij, Cheraskov, Nikolev)2. komedie psané prózou a sentimentální drama 70. let (Lukin, Jelchaninov, Veverkin, Potěmkin, Fonvizin)3. tragédie první čtvrtiny 19. století (Ozerov, Kjuchelbeker)4. komedie psané veršem (Kňažnin, Šachovskoj, Chmelnickij)B - Základy novodobého ruského dramatu1. Gribojedov2. Puškin3. Lermontov4. GogolC - Ruské drama mezi Gogolem a Čechovem1. Ostrovskij2. Suchovo - KobylinD - Dramatické dílo významných romanopisců1. Turgeněv2. TolstojE - Čechov1. Darebák Platonov, Ivanov2. Racek3. Strýček Váňa4. Tři sestry5. Višňový sad

Získané způsobilosti

Orientace v problematice ruského dramatu 18. a 19. století. Student se seznámí se základními díly . Dokáže se orientovat v dějinách literatury. Naučí se základní metody hermeneutické analýzy. Dokáže interpretovat texty s cílem na porozumění jejich významové a myšlenkové stránce. Současně si osvojuje schopnost formulovat své názory a v diskusi obhajovat svá stanoviska.

Literatura

Karlinsky, Simon:. Russian Drama from its Beginnings to the Age of Pushkin. Los Angeles, 1985. Macura, Vladimir, ed. Slovník světových literárních děl. Praha, 1989. Charles A. Moser, ed. The Cambridge History of Russian Literature. Cambridge, 1992. Fischer-Lichte, E. (2003). Dejiny drámy. Bratislava. Parolek, R. - Honzík, Jiří. Ruská klasická literatura. Praha, 1977.

Požadavky

Zkouška formou písemného testu.Četba minimálně 10 titulů z probíraného období ke zkoušce.

Garant

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.