Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Loutkové divadlo (KDU / LD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / LD - Loutkové divadlo, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška sleduje ve vybraných kapitolách loutkové divadlo jako specifický druh od jeho zrodu až po současnou podobu. Představuje teoretické vymezení loutkového divadla v historickém kontextu českého i evropského divadla, nastíní historický vývoj českého loutkového divadla v jeho jednotlivých tendencích a seznámí na příkladu tvorby profilových souborů druhé poloviny 20. století výrazné osobnosti a současnou koncepci českého loutkového divadla1. Pojem loutka a loutkové divadloLoutka v divadelním systému, taxonomie loutky, proměna vnímání loutkovéhodivadla jako samostatného uměleckého druhu předmětného divadla.2. Od rituálu ke zdrojům loutkového divadlaRituální kořeny loutky, loutka jako magický předmět, animační prvky v azijských aafrických kulturách.3. Vývoj loutkového divadla v evropském kontextuLoutka a její proměny od antiky po baroko.4. Formování evropské teorie loutkového divadlaPrůkopníci teorie: od romantismu k velké divadelní reformě, formování svébytné estetikyloutkového divadla.5. Formování teorie loutkového divadla v českém kontextuPražský lingvistický kroužek, strukturalistické pojetí divadla. Návazná linie teoretickéhomyšlení (Erik Kolár, Miroslav Česal, Jan Císař, Karel Makonj, Petr Pavlovský.6. Typy loutek, vztah loutky a živého herceLoutka jako složka divadelního artefaktu, technologické parametry a typologie loutek,způsob ovládání. Funkce loutky a vztah s animátorem.7. Tendence současného evropského loutkového divadlaAlternativní předmětné divadlo v druhé polovině 20. století (Bread and Pupppet, PeterSchumann, Philippe Genty, Duda Paiva aj.).8. Zdroje českého loutkového divadla ? periodizaceZahraniční kočovné společnosti, lidoví loutkáři a jejich repertoár, loutkářské rody.Dramatika národního obrození, původní texty.9. Rodinné loutkové divadlo a éra spolkového divadlaFenomén rodinných divadel, spolkové loutkové divadlo, propagátor loutkového divadlaJindřich Veselý, organizace UNIMA a časopisu Loutkář.10. Vznik prvních profesionálních souborů, loutkové divadlo a avantgardaSnahy o profesionalizaci (Umělecká loutková scéna, Loutkové divadlo Feriálních osad,Josef Skupa, Jiří Trnka a Dřevěné divadlo aj.).11. České profesionální loutkové divadlo a jeho podoba v druhé polovině 20.stoletíProfesionální síť loutkových divadel, Ústřední loutkové divadlo, deferenciace divadel v 60.letech, profilové scény a osobnosti.12. Loutkové divadlo 21. stoletíProměna profesionální sítě, nezávislá scéna, žánrová a druhová prostupnost, pouličníprodukce, fyzické divadlo, viziální divadlo, divadlo objektů. Festivaly a přehlídky.

Získané způsobilosti

Student zná základní předpoklady vzniku loutkového divadla jako svébytného uměleckého druhu, umí vyjmenovat jednotlivé etapy vývoje a definovat vývoj teoretických konceptů v evropském i českém historickém kontextu. Zná typologii loutek a proměny estetických principů loutkového divadla, včetně současných tendencí loutkového divadla.Student se umí orientovat v zásadních vývojových etapách evropského a českého loutkového divadla, dokáže charakterizovat historické funkce loutkového divadla, posoudit proměnu loutkového divadla v současné etapě a je schopen analýzy s aplikací získané terminologie.Student dokáže posoudit současnou produkci loutkových divadel, je schopen vytvořit strukturovaný text analyzující současnou tvorbu s přihlédnutím ke kontinuitě vývoje a historických souvislostí.

Literatura

MAGNIN, Charles. Dějiny loutkového divadla v Evropě 1. Praha, 2005. DUBSKÁ, Alice. Dvě století českého loutkářství. Praha, 2004. JURKOWSKI, Henryk. Magie loutky. Praha, 1997. BLECHA, Jaroslav (ed.). Česká loutka. Praha, 2008. ISBN 978-80-86970-23-3.KLÍMA, Miloslav - MAKONJ, Karel . Josef Krofta ? inscenační dílo. Praha, 2003. MAKONJ, Karel. Od loutky k objektu. Praha, 2007. TOMÁNEK, Alois. Podoby loutky. Praha, 1998. ISBN 80-85883-36-8.Dubská, A. (2011). Cesty loutkářů Brátů a Pratte Evropou 18. a 19. století: příspěvek k historii evropského loutkářství. V Praze: Nakladatelství Akademie múzických umění. ŠORMOVÁ., Eva. Česká divadla - Encyklopedie divadelních souborů. Praha, 2004. ČERNÝ, František. Dějiny českého divadla III, IV. Praha, 1983. VELTRUSKÝ, Jiří. Loutkové divadlo a herectví. In: Příspěvky k teorii divadla. Praha, 1994. Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. Jurkowski, H., & Vondráček, J. (2010). Proměny ikonosféry: vizuální kontext divadelního umění. Praha: Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze. BLECHA, Jaroslav. Rodinná loutková divadélka. Brno, 2009. ISBN 978-807028-353-0.CÍSAŘ, Jan. Teorie herectví loutkového divadla. Praha, 1985.

Požadavky

10 titulů odborné literatury a inscenací k analýze. Kolokvium: Znalost odučené látky a základní literatury. Součástí zkoušky je analýza zhlédnutého záznamu z doporučených titulů, rozprava nad vybraným textem z povinné literatury a ústní část zkoušky zaměřená na aplikaci termínů a znalost faktografie.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.