Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář A (KDU / LSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / LSA - Literární seminář A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je určen pouze pro studenty 1. ročníku.PROGRAM:1. SKUPINA (středa 8:00)Doprovodný seminář k přednášce Světová literatura do konce 19. století 1.Program:Francouzská renesanceFrancois Rabelais : Gargantua a Pantagruel ( 1. a 2. díl )Literární barokoHans Jakob Christoffel von Grimmelshausen : Poběhlice Kuráž; Divous SkočdopoleFrancouzská próza 18. stoletíVoltaire : CandideAbbé Prévost : Manon LescautAnglická próza 18. století a ustavení "antirománu"Daniel Defoe : Moll FlandersováJonathan Swift : Gulliverovy cestyLaurence Sterne : Život a názory blahorodého pana Tristrama ShandyhoRuský romantismusA. S. Puškin : Kapitánská dcerka; Povídky nebožtíka Ivana Petroviče Bělkina; Evžen OněginM. J. Lermontov : Hrdina naší doby2. SKUPINA (čtvrtek 9:45)Dramatická tvorba Williama Shakespearaprogram:Richard III.Kupec benátskýMnoho povyku pro nicMackbethKrál LearLiteratura (2. skupina):? M. Hilský: Shakespeare a jeviště svět. Praha 2011.? P. Honan: Shakespere. Praha 2011.? J. Kott: Shakespearovské črty, Praha 1964? F. Chudoba: Kniha o Shakespearovi, Praha 1941, 1943.? Z. Stříbrný: Shakespearovy historické hry, Praha 1959.? G. Greerová: Shakespeare, Praha 1996.? M. Lukeš: Základy shakespearovské dramaturgie, Praha 1985.? H. Bloom: Kánon západní literatury, Praha 2000.? S. Greenblatt: William Shakespeare, Praha 2007.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními díly evropské literatury. Dokáže se orientovat v dějinách literatury. Naučí se základní metody hermeneutické analýzy. Dokáže interpretovat texty s cílem na porozumění jejich významové a myšlenkové stránce. Současně si osvojuje schopnost formulovat své názory a v diskusi obhajovat svá stanoviska.

Literatura

Macura, Vladimir, ed. Slovník světových literárních děl. Praha, 1989. Bloom, H. (2000). Kánon západní literatury. Praha. Hilský, M. (2011). Shakespeare a jeviště svět. Praha. Honan, P. (2011). Shakespere. Praha. Greenblatt, S. (2007). William Shakespeare. Praha.

Požadavky

Pravidelná četba zadaných literárních děl a z toho vyplývající aktivní účast na semináři.Pravidelná docházka do semináře.Příprava referátu dle zadání.Konzultace referátu s vyučujícím.Přednesení referátu ve stanoveném termínu.

Garant

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.