Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mapa současného divadla-proseminář (KDU / MSDPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / MSDPK - Mapa současného divadla-proseminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura disciplíny:-1. Současná divadelní struktura v České republice (ČR.2. Systém fungování divadelních subjektů v ČR, jeho proměny a vývoj po roce 1989.3. Podpora divadelní kultury v ČR.Grantové a dotační systémy, tradiční i alternativní způsoby financování českých divadel.4. Významné divadelní festivaly v ČR.5. České divadelní festivaly v profesionálním a amatérském divadle. Elementární typologie, dramaturgie.6. Současné tendence v českém divadle.7. České divadelní fakulty, znaky současné české dramaturgie její vývoj a proměny, klíčové režisérské osobnosti.8. Současné tendence v české dramatice.9. Dramatická soutěž Cena Alfréda Radoka, stěžejní vlivy a témata české dramatiky, zásadní osobnosti.10. Odborná periodika, jejich charakter a význam pro divadelní kontext.

Získané způsobilosti

Student se umí orientovat v současném českém divadelním kontextu. Student zná konkrétní divadelní instituce a jejich funkci v divadelní struktuře.Student zná klíčové divadelní soubory a nejvýraznější osobnosti současné české režie a dramatiky. Student je schopen charakterizovat jednotlivé vývojové tendence a přiřadit k nim konkrétní produkce.Student je schopen elementární orientace v základních typech dotačních a grantových programů.Student je schopen posoudit progresivnost či konvenčnost současných divadelních aktivit a má předpoklady k zadání projektu do odpovídajícího typu dotačního programu.

Literatura

DVOŘÁK, Jan. Alt.divadlo ? slovník českého alternativního divadla. Praha, 2000. DVOŘÁK, Jan - HULEC, Vladimír. Příští vlna - next wave. Praha, 1996. MALGORZATA, Semil - WYSIŃSKA, Elžbieta. Slovník světového divadla 1945 ? 1990. Praha, 1998. RESLOVÁ, Marie (ed.). Česká divadelní hra 90. let. Praha, 2003. SMOLÁKOVÁ, Vlasta. Fenomén Lébl aneb dobře se spolu bavit ? s Pánem Bohem!. Praha, 2005. OSLZLÝ, Petr a kol. Divadlo Husa na provázku 1968 /7/ - 1998 ? Kniha v pohybu. Brno, 1999. SMOLÁKOVÁ, Vlasta, TOBIÁŠ, Egon. Fenomén Lébl aneb nikdy nevíš, kdy zas budeš amatér. Praha, 1996. TICHÝ, Zdeněk A. a kol. Ivan Rajmont. Praha, 2005. RESLOVÁ, Marie. J.A. Pitínský : od Ameriky k Daliborovi. Praha, 2001. KLÍMA, Miroslav - MAKONJ, Karel. Josef Krofta : inscenační dílo. Praha, 2003. CIHLÁŘ, Ondřej. Nový ciskus. Praha , 2006. NĚMEČKOVÁ, Lucie - HULEC, Vladimír - TICHÝ, Zdeněk A. a kol. Vladimír Morávek. Praha, 2004.

Požadavky

Nastudování speciálně připraveného textu pro kombinované studium: KLÁR, Petr. Mapa současného divadla proseminář (průvodce studiem). Není studijní opora (k dispozici v IS EDIS).Zadání korespondenčního úkolu:1. úkol: Student se na základě rešerší z informativních zdrojů pokusí zachytit formou zprávy divadelní dění ve vybraném místě v průběhu jednoho měsíce (lokalita bydliště, lokalita velkých center, situace jednoho divadla, jeden probíhající festival apod.) Rozsah 1-2 normostrany. Termín: 10. 10. 2015.2. úkol: Reflexe zhlédnutého představení a jeho přiřazení k jedné ze stylových tendencí současného divadla. Rozsah: 2-3 normostrany. Termín: 10. 1. 2016.K udělení zápočtu je nezbytné odevzdání korespondenčních úkolů a jejich přijetí pedagogem!!

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.