Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie výzkumu divadla (KDU / MVDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / MVDD - Metodologie výzkumu divadla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se zaměří na několik tematických okruhů:- základy nauky o divadelních pramenech, tvorba divadelních pramenů a dokumentace, současný stav výzkumu dějin divadla v České republice- současné problémy metodologie výzkumu dějin divadla v evropském kontextu- ideologická schémata v dějinách divadla a v české divadelní historiografii 20. století (nacionalismus v česko-německých vztazích, vliv nacistické a komunistické ideologie).

Získané způsobilosti

Studenti si prohloubí teoretické znalosti o povaze divadelních pramenů. Získají nové poznatky o chápání předmětu divadelní vědy v současné evropské divadelní historiografii. Prohloubí si vědomí problémů a úkolů současné české divadelní historiografie. Pro studium starší odborné literatury budou připraveni čelit metodologickým zkreslením a ideologickým důsledkům, které způsobilo uplatňování nacionalistických postojů a nacistické a komunistické ideologie ve společenských vědách.

Literatura

Štefanides, Jiří. Morava a Slezsko jako divadelní prostor. Olomouc, 2004. Bartoš, Josef. Úvod do metodiky historického bádání a nauky o pramenech. Olomouc, 1999. Havlíčková, Margita. (2009). K problematice studia dějin české divadelní kultury. Olomouc, O divadle 2008. Świontek, Slawomir. Perspektivy a meze teatrologie. Divadelní revue, 2001. Bayerdörfer, Hans-Peter. Problémy divadelní historiografie. Divadelní revue, 2000. Srba, Bořivoj. (2004). Ztracené kontexty. K metodologii výzkumu dějin divadla v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Olomouc, O divadle na Moravě a ve Slezsku. II. Wilmer, Stephen Elliott. Zvěcňování imaginárních komunit - nacionalismus. Svět a divadlo , 2000.

Požadavky

Účast na přednášce není povinná. Zkouška: znalost odpřednášené látky a základní a doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Jiří Štefanides

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Štefanides