Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oborové praktikum divadelní B (KDU / OPDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / OPDB - Oborové praktikum divadelní B, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konkretizace programu v LS 2015:Studenti si pod vedením externí vyučující z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě osvojí podstatu improvizace. Budou rozvíjet improvizačních a komunikativních dovedností v rovině prakticko-teoretické a seznámí se s improvizací a komunikací jako s tvořivými principy, které nabízejí dovednosti k pohotovému, spontánnímu a tvořivému jednání.Téma: Cesta k improvizaci a cílené komunikaciProgram blokové výuky:1/ Tělo jako nástroj nonverbální komunikace a improvizace.( Podněty - hudební a výtvarné )2/ Improvizace a komunikace v rovině verbální a jednání činem.( Podněty - rekvizity reálné a imaginární )3/ Text jako východisko pro improvizaci a komunikaci.Shrnutí a prezentace z jednotlivých setkání.Veřejná prezentace výsledků proběhne v odpoledních hodinách třetí výukovou sobotu.Důležité!!!Bloková výuka bude probíhat mimořádně v sobotní termíny: 21.2., 7. 3. a 21. 3. 2015.Prostor Divadla K3, UC UP, v době od 9.00 - do 16. 30 hodin.Podrobnější rozvržení výukového času po vzájemné dohodě pedagoga se studenty.Požadavek: pohodlný oděv, ve kterém studenti budou absolvovat praktickou výuku.Studenti se účastní kompletního procesu geneze divadelní inscenace: Dramaturgický výběr titulu, analýza textu, dramaturgicko-režijní explikace - vznik dramaturgicko-režijní koncepce, úprava textu, vlastní nastudování. Konkrétní podoba je upřesněna podle počtu a složení zájemců o předmět. Těžištěm předmětu je elementární vhled do jednotlivých divadelně-praktických profesí, osvojení si praktických dovedností a propojení teoretických poznatků s divadelní praxí. Předmět probíhá pod vedením profesionálního režiséra-externisty.1. Výběr adekvátního textu, analýza, dramaturgicko-režijní explikace2. základní etapy a postupy práce při inscenování3. Základní herecké techniky, herecký tréning ? situace, postava, stylizace4. Improvizované herecké etudy na zvolené téma? postava, téma, motivace5. Koncept scény, kostýmů6. Celková kompozice, montáž7. Proces zkoušení8. Proces zkoušení9. Technická stránka inscenace10. Světelný design, hudba11. Propagační a produkční část geneze inscenace12. Prezentace výsledku - premiéra inscenace

Získané způsobilosti

Student si osvojí praktických dovednosti z inscenační tvorb a získává elementární vhled do jednotlivých divadelně-praktických profesí. Je schopen rozhodovat se v týmové spolupráci, uplatnit dramaturgické a tvůrčí dovednosti. Zná jednotlivé fáze inscenačního procesu - od námětu přes dramaturgický výběr a nastudování až k produkčnímu zajištění prezentace projektu a jeho propagaci. Student umí aplikovat teoretické poznatky v divadelní praxi a současně získává prostřednictvím praktických zkušeností potřebné předpoklady pro objektivní reflektování divadelní tvorby.

Požadavky

Podmínkou je aktivní účast na vzniku inscenace, časová flexibilita, dále individuální kreativita, práce s textem.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.