Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhlasová dramatická tvorba (KDU / RDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / RDT - Rozhlasová dramatická tvorba, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aktuální program v LS 2015 - Andrea HanáčkováKurz zahrnuje historický exkurz do současného evropského rozhlasového slovesného vysílání, seznamuje s teorií rozhlasové dramatické tvorby, s formováním české rozhlasové kritiky a přiblíží žánrovou typologii rozhlasové slovesné tvorby a specifické znaky rozhlasové inscenace. Formou ukázek představí vybraná díla a jejich tvůrce. Kurs předpokládá aktivní účast a přípravu na některé hodiny formou individuálního poslechu. Část každého setkání bude věnována modelovému poslechu a diskusi o díle. Z tohoto důvodu se předpokládá minimálně 75% účast.1. Přehled evropské a české rozhlasové dramatické tvorby. Studia, tvůrci, festivaly, dostupnost titulů. Terminologie, literatura, prameny.2. Kapitoly z dějin světové dramatické tvorby, od O. Wellse až k Ch. Mairowitzovi3. Kapitoly z dějin české dramatické tvorby, od J. Bezdíčka po J. Horčičku4. Současná česká rozhlasová hra, složky rozhlasové inscenace s důrazem na režii5. Hry a dokumenty nové generace, dramaturgicko-režijní analýza6. Slovenská rozhlasová hra, sound design současné dramatické tvorby7. Francouzské ARTE radio8. Vývoj rozhlasové hry v Anglii a anglicky mluvících zemích9. Rozhlasové hry z produkce BBC10. Nové technologie a dramatická tvorba, projekt Rozeznění 201211. Evropská a česká tvorba pro děti

Získané způsobilosti

Student zná vývojové tendence rozhlasové dramatické tvorby, umí vymezit specifiku auditivního artefaktu, disponuje potřebným okruhem faktografických dat i teoretických termínů pro analýzu struktury rozhlasové inscenace. Zná základní typologii rozhlasových dramatických žánrů i výrazné osobnosti rozhlasové dramatiky a režie v historické i současném kontextu tvorby. Student má osvojené předpoklady k poslechu auditivního díla a je schopen analyzovat jeho strukturu, včetně výrazových prostředků a kompozičních postupů. Umí posoudit strukturu jednotlivých rozhlasových žánrů a jejich proměnu v současném kontextu rozhlasové dramatické tvorby.Student dokáže posoudit současné trendy v rozhlasové dramatice a vztáhnout je k historickému kontextu, je schopen charakterizovat dramaturgické i režijní přístupy v současné rozhlasové dramatické tvorbě a vytvořit strukturovaný text analyzující rozhlasovou inscenaci.

Literatura

CZECH, Jan. O rozhlasové hře. Praha, 1987. ŠTĚRBOVÁ, Alena. Rozhlasová inscenace. Olomouc, 1995. VEDRALOVI Jan a Honza. Jiří Horčička ? rozhlasový režisér. Brno , 2003. Kolektiv autorů. Nepromlčené případy Jaromíra Ptáčka. Brno - Praha, 2006. Ješutová, E. (2003). Od mikrofonu k posluchačům: z osmi desetiletí českého rozhlasu. Praha: Český rozhlas. LAZORČÁKOVÁ, Tatjana, ŠTĚRBOVÁ, Alena. Umělecké osobnosti brněnského rozhlasu. Olomouc, 2001.

Požadavky

Kurs předpokládá aktivní účast a přípravu na některé hodiny formou individuálního poslechu. Část každého setkání bude věnována modelovému poslechu a diskusi o díle. Z tohoto důvodu se předpokládá minimálně 75% účast.Doplňující samostatný poslech rozhlasových inscenací, 10 tiulů rozhlasových inscenací k analýze. Kolokvium: znalost odučené látky a základní literatury, analýza rozhlasové inscenace.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.