Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhlasový seminář D (KDU / RSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / RSD - Rozhlasový seminář D, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář představuje českou i světovou rozhlasovou dramatickou tvorbou, její základní žánry a formy v historickém i současném kontextu rozhlasového vysílání a objasnit základní teoretické pojmy a specifiku auditivního poslechu. Na základě poslechu vybraných rozhlasových inscenací dává seminář prostor pro aplikaci teoretických pojmů, současně představí vývojové tendence ve 20. století, včetně výrazných osobností rozhlasové dramatiky a režie. Vede studenty k samostatnému přístupu k analýze rozhlasového artefaktu.Tematické okruhy:Žánrová typologie rozhlasového slovesného vysíláníSpecifika rozhlasové tvorby - předpoklady analýzyAnalýza režijních postupůAnalýza herecké interpretaceRozhlasová kompoziceRozhlasová adaptace prózyDramatizace - kategorie času a prostoru, dramatická situacePůvodní rozhlasová hraZahraniční rozhlasová hraHraniční žánry (feature, dokudrama, ars acustica, radio on demand)

Získané způsobilosti

Student zná základní typologii rozhlasových dramatických žánrů i výrazné osobnosti rozhlasové dramatiky a režie v historické i současném kontextu tvorby. Student je schopen analyzovat strukturu rozhlasové inscenace, včetně výrazových prostředků a kompozičních postupů. Student dokáže posoudit současné trendy v rozhlasové dramatice a vztáhnout je k historickému kontextu, je schopen charakterizovat dramaturgické i režijní přístupy v současné rozhlasové dramatické tvorbě a vytvořit strukturovaný text analyzující rozhlasovou inscenaci.

Literatura

ŠTERBOVÁ, Alena. Rozhlasová inscenace. Olomouc, 1991. VEDRALOVI Jan a Honza. Jiří Horčička ? rozhlasový režisér. Brno , 2003. CZECH, Jan. O rozhlasové hře. Praha, 1987. CROOK, Tim. (1999). Radio Drama - Theory and Practice. London,New York: Routledge. KARVAŠ, Peter. Rozhlasové umenie vo veku televízie. Bratislava, 1992. Lazorčáková, T., & Štěrbová, A. (2001). Umělecké osobnosti brněnského rozhlasu. Olomouc: Univerzita Palackého. Ješutová, E. (2008). 99 významných uměleckých osobností rozhlasu: čeští tvůrci slovesných pořadů. Praha: Sdružení pro rozhlasovou tvorbu.

Požadavky

Doplňující samostatný poslech rozhlasových inscenací, písemná analýza dvou rozhlasových inscenací.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.