Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář analýzy dramatu (KDU / SADK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SADK - Seminář analýzy dramatu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Do programu semináře jsou zařazeny tituly, které každý student rozpracuje podle zadaných úkolů v rámci domácí práce a budou následně analyzovány v semináři z hlediska základních pojmů teorie dramatu. Součástí samostudia je i četba teoretických textů.Seznam her, které budou předmětem semináře:Sofoklés: AntigonaPlautus: Komedie o strašidleWilliam Shakespeare: Romeo a JulieMoli?re: MisantropCarlo Goldoni: Sluha dvou pánůFriedrich Schiller: Marie Stuartovna+ další dramatické texty budou zadány v rámci 1. semináře.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí způsoby a možnosti analýzy dramatu, naučí se používat odbornou terminologii. Naučí se pracovat s dramatickým textem jako pramenem k poznání tehdejší inscenační praxe a zvýší svoji citlivost na současnou dramaturgickou interpretaci klasických dramatických textů.

Literatura

Pavis, P. (Prah). Divadelní slovník. Slovník divadelních pojmů. 2003. Hořínek, Z. (1991). Drama, divadlo, divák. Brno. Styan, J. L. (1964). Prvky dramatu. Praha. Freytag, G. (1944). Technika dramatu. Praha.

Požadavky

Aktivní účast při rozboru předpokládá od studentů pečlivou přípravu na každou hodinu, vypracování zadaných úkolů a bezpodmínečnou znalost předepsaných textů. Výstupem semináře bude kompletní analýza.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.