Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář analýzy filmu D (KDU / SAFD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SAFD - Seminář analýzy filmu D, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na intenzivní rozvoj filmově-analytických schopností studentů, a to z hlediska různých metodologických a teoretických východisek či jejich kombinace (neoformalismus, žánrová analýza, naratologie, adaptační teorie apod.). Téma semináře se každý semestr obměňuje tak, aby pokrývalo tvorbu konkrétní autorské osobnosti, vývoj žánru či tematického segmentu, a to v rámci dějin československé i světové kinematografie. V roce 2013 tak byly tématem seminářů Filmy Dušana Trančíka (autorská kritika a teorie), Western (žánrová analýza), Seminář narativní struktury (naratologie) či Fenomén outsiderů v československé kinematografii 50. a 60. let (sociokulturní analýza).

Získané způsobilosti

Absolvováním semináře si student osvojí používání různých nástrojů filmovědné analýzy, aplikovatelné nejen na jednotlivá umělecká díla, ale i na autorské osobnosti a tematické celky. Je schopen rozlišovat nástroje jednotlivých metodologických a teoretických koncepcí, zná jejich přednosti i nedostatky a je schopen samostatné volby mezi nimi v rámci vlastní publicistické praxe i přípravy a realizace odborných prací. Student si zároveň prohloubí svoje znalosti vybraných osobností a kapitol československé a světové kinematografie.

Literatura

GRANT, Barry Keith. (2012). Film Genre Reader IV. Austin: University of Texas Press. Altman, R. (1999). Film/genre. London: British Film Institute. Casetti, F., & Giordanová, H. (2008). Filmové teorie 1945-1990. V Praze: Akademie múzických umění. Bilík, P., & Ptáček, L. (2000). Panorama českého filmu. Olomouc: Rubico. HUTCHEON, Linda. (2012). Theory of Adaptation. London: Routledge.

Požadavky

Znalost zadaných textů a filmových děl, aktivní účast na semináři, prezentace nebo seminární práce o rozsahu 7 NS.

Garant

Mgr. Milan Hain, Ph.D.Mgr. Veronika Klusáková, Ph.D.