Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář analýzy filmu E (KDU / SAFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SAFE - Seminář analýzy filmu E, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma: Komiks ve filmuSeminář se soustředí na sémiotické a narativní odlišnosti filmu a komiksu a z toho plynoucí problémy převodu komiksu do filmu. Postupně bude provedena analýza několika odlišných adaptací komiksů, které se soustředí na převzatou narativní stavbu a výtvarné motivy použité ve filmu. Část seminářů bude věnována i komparaci, jakým způsobem zapadají filmy čerpající z komiksu do antirealistické větve filmové tvorby.

Získané způsobilosti

Absolvováním semináře si student osvojí používání různých nástrojů filmovědné analýzy, aplikovatelné nejen na jednotlivá umělecká díla, ale i na autorské osobnosti a tematické celky. Je schopen rozlišovat nástroje jednotlivých metodologických a teoretických koncepcí, zná jejich přednosti i nedostatky a je schopen samostatné volby mezi nimi v rámci vlastní publicistické praxe i přípravy a realizace odborných prací. Student si zároveň prohloubí svoje znalosti vybraných osobností a kapitol československé a světové kinematografie.

Literatura

BORDWELL, David. (2005). - BORDWELL, David. Feuillade, or Storytelling. In Figures Traced in Light, s. 43-82. Berkeley. Chatman, Seymour. (2004). Dohodnuté termíny. Rétorika narativu ve fikci a filmu. Olomouc. GRANT, Barry Keith. (2012). Film Genre Reader IV. Austin: University of Texas Press. Altman, R. (1999). Film/genre. London: British Film Institute. Casetti,Francesco. (2008). Filmové teorie 1945 ?1990. Praha. Bilík, P., & Ptáček, L. (2000). Panorama českého filmu. Olomouc: Rubico. Chatman, S. B., & Orálek, M. (2008). Příběh a diskurs: narativní struktura v literatuře a filmu. Brno: Host. HUTCHEON, Linda. (2012). Theory of Adaptation. London: Routledge. Bordwell, D., Thompson, K., Dominková, P., Hanzlík, J., & Kofroň, V. (2011). Umění filmu: úvod do studia formy a stylu. Praha: Nakladatelství Akademie múzických umění.

Požadavky

Znalost zadaných textů a filmových děl, aktivní účast na semináři, prezentace nebo seminární práce o rozsahu 7 NS.Literatura:Scott McCloud: Understanding Comics Art. Harper Collins, 1994.český překlad: Jak rozumět komiksu. BB art, 2008.Thierry Groenteen: Stavba komiksu. Host, 2005.Roger Sabin: Comics, Comix and Graphic Novels: a History of Comic Art. Phaidon, 1996.David Carrier: The Aesthetics of Comics. Penn State Press, 2002.

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.