Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář analýzy televize a médií D (KDU / SATMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SATMD - Seminář analýzy televize a médií D, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma: Ženské postavy ve web a TV seriálové fikciVýuka probíhá blokově v následujících termínech: 16. 10., 30. 10., 20. 11., 27. 11. od 10.30 do 15.45 s půlhodinovou přestávkou na oběd mezi 13.45 - 14.15Probíraná témata:metodologické a teoretické přístupy k analýzy TV postav, feminismus a TV, TV a rasa, TV a věk, TV průmysl a ženské postavy, žena jako televizní komodita, dospívání a stáří u ženských TV postav, žena jako objekt touhy, ženy a televizní násilí, kritická reflexe TV tvorby v kontextu ženských postav, ženské postavy v kontextu žánru a formátuAnalyzované seriály a série (dostupné v dokumentačním centru):- Sugar Rush (2005-2006, VB/Channel 4)- Puberty Blues (2012-2014, Aus/Network Ten)- Halt and Catch Fire (2014-?, USA, AMC)- Outlander (2014-?, USA/Starz)- Spartacus (2010-2013, USA/Starz)- How to Get Away with Murder (2014-?, USA/Abc)- The 100 (2014-?, USA/The CW)- Poldark (2015-?, VB/BBC)- Empire (2015, USA/Fox)- Orange is the New Black (2013-?, USA/Netflix)- Orphan Black (2013-?, Kan/BBC America)- Policie Modrava (2015-?, ČR/Nova)

Získané způsobilosti

Studenti prohloubí svou schopnost analyticky přistupovat k vybranému problému z oblasti televizních či mediálních studií. Načerpají znalosti ke konkrétnímu tématu prostřednictvím studia relevantní předmětné a metodologické literatury, samostatné práce na zadaném tématu i díky kolektivní diskuzi jeho výstupu. Studenti budou schopni kvalifikovaně hodnotit vybrané televizní a jiné mediální produkty, tedy jejich dramaturgické uchopení, realizaci či další distribuční a recepční kontexty mediálního průmyslu navázané na tyto konkrétní výstupy.

Literatura

Bignell, J. (2013). An introduction to television studies. London: Routledge Taylor & Francis Group. Orlebar, J., & Bendová, H. (2012). Kniha o televizi. Praha: Nakladatelství Akademie múzických umění. Butler, J. G. (2012). Television: critical methods and applications. New York, N.Y: Routledge Taylor & Francis Group. Butler, J. G. (2010). Television style. New York, N.Y: Routledge Taylor & Francis Group. CREEBER, Glen. (2006). Tele-visions: An Introduction to Television Studies. London.

Požadavky

- aktivní účast na seminárních hodinách- max. 3 absence, tj. neúčast na 1 vyučovacím bloku (bez výjimek!, prezenční listina se rozdává na konci vyučovacího bloku)- pasivní znalost angličtiny, znalost diskutovaných seriálů a sérií- pravidelné odevzdávání zadaných úkolů na jednotlivé bloky- znalost zadaného textu (každou hodinu bude středem pozornosti jeden či dva krátké zadané texty, které budou sloužit jako odrazový můstek pro diskuze o televizních postavách a jejich reflexi)- na druhé hodině semináře (1. vyučovací blok) bude každý studující v rozsahu max. 5 minut prezentovat svoji oblíbenou TV ženskou postavu (pokud budete na daném bloku chybět, připravte si prezentaci na blok následující)- na každý vyučovací blok bude studujícím zadána sada úkolů sestávajících z povinné četby, která bude analyzována na hodinách, a minianalýz vybraných ukázek a fan videí sledovaných seriálů

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.