Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář českého divadla A (KDU / SČDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SČDA - Seminář českého divadla A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po krátkém exkurzu do problematiky Osvobozeného divadla, který bude mít podobu de facto rekapitulace dílčích poznatků z přednášky o české divadelní avantgardě, budou v jednotlivých seminárních hodinách postupně rozebírány tyto stěžejní hry Voskovce a Wericha:Vest Pocket Revue (1927)Smoking revue (1928)Don Juan a comp. (1931)Caesar (1932)Osel a stín (1933)Kat a blázen (1934)Balada z hadrů (1935)Rub a líc (1936)Těžká Barbora (1937)

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí způsoby a možnosti analýzy moderní české hry ve formě revue. Pochopí zákonitosti tohoto žánru a dokážou dokumentovat jeho vývoj v rámci působení Voskovce a Wericha v Osvobozeném divadle. Rovněž se zorientují ve složité společensko-politické situaci meziválečného Československa a dokáží popsat, jak se tento kontext tematicky promítl do her V+W. Naučí se pracovat s divadelní hrou jako s pramenem k poznání tehdejší inscenační praxe.

Literatura

Voskovec, Jiří - Werich, Jan. (1997). Faustovy skleněné hodiny. Praha. Voskovec, Jiří - Werich, Jan. (1956). Hry Osvobozeného divadla. I. - IV. Praha. Pelc, Jaromír. (1981). Meziválečná avantgarda a Osvobozené divadlo. Praha. Pelc, Jaromír. (1990). Osovobozené divadlo. Praha. Schonberg, M., & Řezníček, I. (1988). Osvobozené. [S.l.]: Sixty-Eight Publishers.

Požadavky

Studenti dosáhnou nejméně 75% účasti na seminářích, vystoupí se seminární prací, která bude přijata pedagogem, a aktivně se účastní rozprav ve výuce.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.