Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář českého divadla C (KDU / SČDC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SČDC - Seminář českého divadla C, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zámecká divadla a "měšťanské" 19. století: Proměny perspektivyV 19. století v souvislosti s dobovými politicko-společenskými událostmi získává měšťanstvo definitivně zásadní postavení ovlivňující chod národa/státu jako takového. Nejinak je tomu také v oblasti v divadla, kde městská divadla výrazně spoluurčují ráz a dobový vkus obyvatelstva. Oproti tomu aristokracie ztrácí na svém významu a uchyluje se do soukromí. Přesto lze při výzkumu divadla stále dohledat její aktivity na různých rezidencích, a co více, i zde je patrný vliv měšťanského módu divadla.Seminář bude zacílen na prostudování dílčích materiálů (primárního i sekundárního rázu), jejich analýze a zhodnocení. Formou diskuzí pak budou společně specifikovány podstatné změny ve vývoji (nejen) divadla aristokratického v průběhu 19. století. Seminář bude mít charakter týmové spolupráce na společném "projektu", jenž poskytuje široké spektrum jeho uchopení, neb se stále jedná o problematiku v české teatrologii dosud nepojmenovanou.Tematické okruhy semináře:Úvodní vhled do problematiky, datace, specifikaceCharakteristika divadla aristokratického a divadla měšťanskéhoProfesionální herecké společnosti jejich postavení a vliv na divadlo v českém prostředíBarokní tradice zámeckých divadelZámecká divadla jednotlivých rodů žijících na českém území a jejich výlučnostDivadelní aktivity Svobodných zednářůVývoj divadla kolem roku 1800Charakter městských divadel v 19. století, osobnosti, repertoárHoftheater versus Haustheater proměny perspektivy zámeckých divadelCo s ním? zámecká divadla v závěrečné fázi své existence

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí způsoby a možnosti anaýzy jednotlivých divadelních jevů, naučí se pracovat s dramatickým textem jako pramenem k poznání tehdejší inscenační praxe, získají schopnost odborné charakteristiky principů tvorby, inscenačního a hereckého stylu, zařazení souboru či osobnosti k obecným tendencím i do dobového kontextu.

Literatura

KOVALČUK, Josef . Autorské divadlo 70. let. Praha , 1982. JUST,Vladimír. Česká divadelní kultura 1945-1989. Praha , 1995. VOSTRÝ, Jaroslav . Činoherní klub. Dramaturgie v praxi. Praha , 1996. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. IV. Praha, 1983. Pavis, Patrice. Divadelní slovník. Praha, 2003. Císař, Jan. Divadla, která našla svou dobu. Praha, 1966. Mazáčová, B. Josef Topol a DZB. Praha , 1993. Černý, František. Kapitoly z dějin českého divadla . Praha, 2000. Just, Vladimír. Proměny malých scén. Praha, 1984. Císař, Jan. Přehledné dějiny českého divadla. I. a II. Do roku 1945. Praha, 2006. Janoušek, Pavel. Rozměry dramatu. Praha , 1989. Nekolný, Bohumil. Studiové divadlo a jeho české cesty. Praha, 1991. Pavlovský, Petr a kol. Základní pojmy divadla - Teatrologický slovník. Praha 4, 2004.

Požadavky

Požadavky ke splnění zápočtu:Týmový duch, aktivní účast a zapojení do diskuzí v seminářích + samostatný badatelský průzkum a jeho prezentace (stanovené cíle, souhrn výsledků, další možné perspektivy).Základní literatura (potřebná pro dostatečnou orientaci v následném semináři):Dějiny českého divadla. I., II. Praha, 1968, 1969; Bartušek, Antonín Bláha, Jiří. Zámecká a školní divadla v českých zemích: Materiály k vývoji divadelního prostoru a výrazových prostředků. České Budějovice: Společnost přátel Českého Krumlova, 2010; Dermutz, Klaus. Das Burgtheater und die Wiener Identität. Weitra: Verlag Bibliothek der Provinz, 2010; Havlíčková, Margita. Profesionální divadlo v královském městě Brně 16681733. Brno: JAMU, 2009; Havlíčková, Margita Pracná, Sylva Štefanides, Jiří. Německojazyčné divadlo na Moravě a ve Slezsku 1/3, 2/3. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011 a 2013; Jakubcová, Alena a kol. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. století Praha: Divadelní ústav Academia, 2007 či jeho německá, aktualizovaná varianta Theater in Böhmen, Mähren und Schlesien. Von den Anfängen bis zum Ausgang des 18. Jahrhunderts. Eds. Alena Jakubcová, Hubert Reitterer a kol. Wien: Verlag der österreichischen Akademie der Wissenschaften, 2013; Kroupa, Jiří. Alchymie štěstí. Brno: ERA, 2006; Pömerl, J. Zámecká divadla v Čechách a na Moravě. In: Divadelní revue. č. 3. roč. 1992; Scherl, Adolf. Berufstheater in Prag 1680-1739. Wien: Verlag der österreichischen Akademie der Wissenschaft, 1999; Županič J. - Fiala M. Stellner, F. Encyklopedie knížecích rodů zemí koruny české. Praha, 2001. Literatura k jednotlivým průzkumům bude projednána v rámci semináře.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.