Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny světového divadla 2.pol. 20.stol. (KDU / SD20K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SD20K - Dějiny světového divadla 2.pol. 20.stol., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdroje, kořeny divadelnosti, periodizace, pojmy.Tutoriál vymezí zdroje a inspirace divadelnosti, společensko-politický background doby,předchozí divadelní reformy. Zaměří se na odkaz Bertolta Brechta a Antoine Artauda. Popíšehlavní znaky druhé divadelní reformy a zásadní proměnu prostoru a herectví.2. Vliv první divadelní reformy a výtvarného umění.Popíše vznik nového oboru divadelní antropologie, vysvětlí teorii performance, tzv.postdramatického" a "postmoderního" divadla, zamyslí se nad rolí výtvarného umění vdivadle a ve veřejném prostoru.3. Prázdný prostor.Přednáška o zásadní proměně divadla druhé poloviny dvacátého století z hlediska prostoru(prostor u Brooka, Schechnera, Mnouchkin, open air, historické vlivy.4. Americká avantgarda.Happening a performance (Cage, Pollock, Kaprow)Literární kavárny a odkaz Gertrudy SteinovéJulian Beck, Judith Malin a Living Theatre.5. Divadla off-off Broadway a další americká divadla.Peter Schumann a Bread and PuppetRichard Schechner, Robert Wilson, Louis ValdezJosepha Chaikin a The Open Theatre.6. Polské avantgardní divadlo a jeho vliv na české prostředí.Andrzej Wajda, Tadeusz Kantor, Cricot 2.7. Jerzy Grotowski a jeho Teatr Laboratorium.Pojetí chudého divadla, obnaženého herce, svatého herce, performera, tanečníka, inner actiona další pojmy z grotowského sytému.8.Peter Brook a jeho vliv na divadlo 20. století.Od shakespearovských inscenací k divadlu krutosti, souboru LAMBDA a inscenacím vprázdném prostoru. Experimenty s jazykem a antropologické výpravy po Africe s Americe.Pařížské působení a Mahabhárata.9. Eugenio Barba a Odin Teatret.Dobrodružný příběh kosmopolitního režiséra, laboratorní práce vs. extroverze druhé divadelníreformy, divadlo open air a kočovné divadlo.10. Vznik nového oboru - antropologie divadla.11. Další evropské soubory druhé divadelní reformy Ariane Mnouchkine a Théâtre du Soleil, Teatro Piccolo, osidlování netradičních prostor, nonverbální divadlo, klaunerie, festival bláznů Amsterodam 1980.12. Začátek fenoménu site specific a nový cirkus Bon Jour, DogTroep, Archaos, začátky nového cirkusu.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled v periodizaci dějin světového divadla 2. poloviny 20. století, obsáhne důležité pojmy a jména tvůrců, bude umět charakterizovat jednotlivé styly a žánry divadla tohoto období, pochopí pojem druhá divadelní reforma a její důsledky pro současnou podobu divadla.

Literatura

Barba, E. Slovník divadelní antropologie: o skrytém umění herců. Praha, 2000. Artaud, Antoine. Divadlo a jeho dvojenec. Praha , 1994. Pilátová, Jana. Hnízdo Grotowského. Na prahu divadelní antropologie. Praha , 2009. Schechner, R. Performácia: teória, praktiky, rituály. Bratislava, 2009. HANÁČKOVÁ, Andrea. (2013). Světové divadlo druhé poloviny 20. století. Olomouc.

Požadavky

Znalost odpřednášeného učiva a zadané literatury.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Štefanides