Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světové divadlo C (KDU / SDC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SDC - Světové divadlo C, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historické a společenské kontextyCharakteristika období historického vývoje Evropy v poslední třetině 19. století, akcentování celospolečenského vývoje Rakouska-Uherska a tzv. Vilémovského Německa.Moderní umělecké směrySpecifikace jednotlivých stylů období moderny se zřetelem na impresionismus, literární secesi a expresionismus.Představitelé vídeňské moderny a jejich význam pro postmodernu (Hermann Bahr, Hugo von Hofmannsthal, Karl Kraus, Arthur Schnitzler ad.)Seznámení s významnými osobnostmi, četba a interpretace jednotlivých děl, definice významu pro další rozvoj (nejen) rakouské literatury.Fenomén kritiky jazykaCharakterizace významu filozofie jazyka v německojazyčném prostředí, analýza prostředí vzniku kritiky jazyka a její konkretizace v dílech Huga von Hofmannsthala, Karla Krause, Fritze Mauthnera, Ludwiga Wittgensteina a představitelů Vídeňského kroužku.Frank Wedekind - duchovní otec expresionismuAnalýza a interpretace dramatické tvorby Franka Wedekinda očima divadelních historiků a teoretiků, zhodnocení významu jeho tvorby na německý expresionismus.Procitnutí jara na německých a českých jevištíchSeznámení se zásadními inscenacemi Wedekindovy hry ve středoevropském divadelním prostoru s poukazem na jejich signifikantní rysy, konkrétní dobové společenské pozadí a umělecká směřování jednotlivých režisérů.Dramatičtí expresionistéSpecifikace dramatické tvorby představitelů expresionismu ? Oskara Kokoschky, Waltera Hasenclevera, Georga Kaisera, Ernsta Tollera, definice společných i individuálních rysů expresionistických dramat formou analýzy vybraných děl.Vliv expresionismu v rané tvorbě Bertolta BrechtaCharakterizace rané dramatické tvorby Bertolta Brechta, komparace s díly pozdějšími, následná demonstrace zásad brechtovské poetiky tzv. epického dramatu/divadla.Expresionismus v německé kinematografiiPojmenování expresionistických znaků v německé kinematografii na začátku 20. let 20. století, analýza a interpretace filmových děl Kabinet doktora Caligariho a Upír Nosferatu.Velikáni divadelní režie - Max Reinhardt a Leopold JessnerShrnutí významu těchto významných osobností divadelní moderny, pojmenování znaků jejich tvorby, aplikace a odraz modernistických tendencí v jejich stěžejních inscenacích.Odraz vídeňské moderny a německého expresionismu u českých tvůrcůDemonstrace vzájemného ovlivňování tehdejších tvůrců, identifikace dílčích tvůrců s moderními uměleckými směry tehdejší doby, analýza a interpretace tvorby Jaroslava Kvapila, Františka Zavřela, Karla Hugo Hilara, Lva Blatného, bratří Čapků.

Získané způsobilosti

Student umí přesně pojmenovat specifické znaky těchto dvou význačných uměleckých směrů, je schopen hloubkové analýzy děl tohoto období, podložených znalostí historického kontextu a sociálního rozvrstvení tehdejšího obyvatelstva. V komparaci s dalšími etapami vývoje divadelního umění dokáže zhodnotit význam těchto uměleckých směrů pro následné generace tvůrců.

Literatura

Brix, Emil - Werkner, Patrick. (1990). Die Wiener Moderne. Wien. Grusková, Anna (ed.). (1999). Dramatika viedenskej (vídeňské) moderny. Praha - Bratislava. Fialová - Fürstová, Ingeborg. (2000). Expresionismus: několik kapitol o německém, rakouském a pražském německém literárním expresionismu. Olomouc. Csáky, Moritz - Mannová, Elena. (1999). Kolektívne identity v strednej Európe v období moderny. Bratislava. Garten, H. F. (1959). Modern German Drama. New York.

Požadavky

Ústní referát a odevzdání jeho písemné formy na konci semestru, účast, připravenost a aktivní zapojení na seminářích.

Garant

Mgr. Jitka Pavlišová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jitka Pavlišová, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.