Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář dějin filmu E (KDU / SDFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SDFE - Seminář dějin filmu E, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sci-fi: vývoj žánruSeminář se zaměří na žánrovou analýzu vybraných klíčových sci-fi filmů a filmových sci-fi sérii. U každého filmu budou rozklíčovány fantastické prvky a jejich provázanost s narativem filmu. Důraz bude kladen na rozbor časoprostorových souvislostí. Ve významové rovině se analýza zaměří na postižení implicitně obsažených ideologických témat. Metropolis, Vesmírná odysea, Blade Runner, Vetřelec, Blízká setkání třetího druhu, Brasil, Hvězdné války, Terminátor, Star Trek, Matrix, Fontána, Avatar, Distrikt 9, Tron: Legacy a další.

Získané způsobilosti

Aktivní orientace v dějinách světové filmu, schopnost zařadit konkrétní díla, tvůrce a stylové konvence do historického kontextu světové kinematografie.

Literatura

Ivan Adamovič. Encyklopedie fantastického filmu. Praha, 1994. Susan Schneider (ed.). Science Fiction and Philosophy: From Time Travel to Superintelligence. Oxford, 2007. Tzvetan Todorov. Úvod do fantastické literatury. Praha, 2010. Bordwell, David - Thompsonová, Kristin. Dějiny filmu. Praha, 2007. Bordwell, David. On the History of Film Style. Harvard, 1997.

Požadavky

Znalost textů a filmů zadaných na příslušný seminář. Aktivní účast na semináři, tolerovaná absence, vypracování a přednesení seminární práce.

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.