Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář dějin filmu H (KDU / SDFH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SDFH - Seminář dějin filmu H, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na intenzivní rozvoj filmově-analytických schopností studentů, a to z hlediska různých metodologických a teoretických východisek či jejich kombinace (neoformalismus, žánrová analýza, naratologie, adaptační teorie apod.). Téma semináře se každý semestr obměňuje tak, aby pokrývalo tvorbu konkrétní autorské osobnosti, vývoj žánru či tematického segmentu, a to v rámci dějin československé i světové kinematografie.V roce 2013 tak byly tématem seminářů Filmy Dušana Trančíka (autorská kritika a teorie), Western (žánrová analýza), Seminář narativní struktury (naratologie) či Fenomén outsiderů v československé kinematografii 50. a 60. let (sociokulturní analýza).

Získané způsobilosti

Aktivní orientace v dějinách světové filmu, schopnost zařadit konkrétní díla, tvůrce a stylové konvence do historického kontextu světové kinematografie.

Literatura

Bordwell, David - Thompsonová, Kristin. Dějiny filmu. Praha, 2007. Gomery, Douglas - Allen, Richard. Film History. Theory and Practice. New York, 1985. Szczepanik, Petr. Nová filmová historie. Praha, 2004. Bordwell, David. On the History of Film Style. Harvard, 1997.

Požadavky

Znalost textů a filmů zadaných na příslušný seminář. Aktivní účast na semináři, tolerovaná absence, vypracování a přednesení seminární práce.Doporučená literatura:King, Geoff. American Independent Cinema. Bloomington : Indiana University Press, 2005.Levy, Emanuel. Cinema of outsiders: the rise of American independent film. New York : New York University Press, 1999.Tzioumakis, Yannis. American Independent Cinema: An Introduction.Merritt, Greg. Celluloid Mavericks: A History of American Independent Film Making. New York: Thunder´s Mouth Press, 2000.King, Geoff, Molloy, Claire, Tzioumakis, Yannis (eds.) American Independent Cinema: indie, indiewood and beyond. New York: Routledge, 2012.

Garant

Mgr. Milan Hain, Ph.D.Mgr. Veronika Klusáková, Ph.D.