Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář estetiky A (KDU / SEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SEA - Seminář estetiky A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je pojat jako doplněk k přednášce, dovolí posluchači seznámit se přímo s prameny, o kterých se bude na přednáškách hovořit. Formou společného komentovaného čtení bude rozebírána Aristotelova Poetika, základní dílo evropské uměnovědné teorie. Četba se zaměří jak na celek, tak na jednotlivé části Aristotelova výkladu s cílem pochopit, jak je výklad vystavěn, a nahlédnout, jaké možnosti skýtá k tematizování umění. První dva týdny ZS využijí posluchači k obstarání jakéhokoli českého překladu Aristotelovy Poetiky a k jejímu celkovému přečtení, tak aby bylo možné okamžitě přistoupit k rozboru.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost číst odbornou estetickou literaturu.

Literatura

Tatarkiewicz, Wladyslaw. Dejiny estetiky I, II,III. Bratislava, 1991. Zuska, Vlastimil. Estetika, úvod do současnosti tradiční disciplíny. Praha, 2001. Volek, Jaroslav. Kapitoly z dějin estetiky. Praha, 1969. Gilbertová, Katharine E. H., Kuhn, Helmut. Dějiny estetiky. Praha, 1969. Henckmann, Wolfhart - Lotter, Konrad. Estetický slovník. Praha, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (max. 2 absence), příprava z hodiny na hodinu a úspěšné složení testu.

Garant

prof. PhDr. Tomáš Hlobil, CSc.