Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světový film B (KDU / SFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SFB - Světový film B, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ANOTACE:Přednáškový cyklus studenty obeznámí s dějinami americké kinematografie v průběhu 60. a 70. let. Americký filmový průmysl bude představen jako komplexní systém determinovaný řadou interních i externích činitelů. Pozornost bude věnována společensko-politickému kontextu, struktuře filmového průmyslu, technologickému vývoji, cenzurní a autocenzurní praxi, typickým narativním a stylistickým postupům, populárním žánrům i nejvýznamnějším tvůrcům. Kromě absolvování písemného testu a ústní zkoušky bude k požadavkům patřit zhlédnutí dvanácti amerických snímků z probíraného období.STRUČNÝ OBSAH:- historický přehled (klíčové události, politická, ekonomická a společenská situace)- struktura průmyslu (proměny filmového průmyslu, přehled hlavních produkčních a distribučních společností, americké publikum a uvádění v kinech)- technologie (inovace zaváděné v průběhu 60. a 70. let)- cenzura a autoregulace (nahrazení Produkčního kodexu ratingovým systémem)- proměna narace a stylu v post-klasickém Hollywoodu- žánry (dobrodružný film, biografický film, historický film, komedie, horor a sci-fi, melodrama, muzikál, společensko-kritický film, soudní drama, thriller, válečný film, western)- významní tvůrciHLAVNÍ UČEBNÍ TEXT:CASPER, Drew. Hollywood Film, 19631976. Malden: Wiley-Blackwell, 2011.DALŠÍ LITERATURA:BELTON, John. American Cinema, American Culture. 2nd edition. New York: McGraw-Hill, 2005.COOK, David A. Lost Illusions: American Cinema in the Shadow of Watergate and Vietnam, 19701979. Los Angeles and Berkeley: University of California Press, 2002.JOWETT, Garth. Film. The Democratic Art. Boston & Toronto: Little, Brown & Company, 1976.LEV, Peter. American Films of the 1970s. Conflicting Visions. Austin: University of Texas Press, 2010.MALTBY, Richard. Hollywood Cinema. Malden: Blackwell Publishing, 2003.MONACO, Paul. The Sixties, 19601969. Los Angeles and Berkeley: University of California Press, 2003.SKLAR, Robert. Movie-Made America. A Cultural History of American Movies. New York: Vintage Books, 1994.

Získané způsobilosti

Student prokazuje hluboké faktické znalosti z představovaného okruhu filmové historie. Získané znalosti umí zařadit do širšího kontextu světových dějin kinematografie. Dále je schopen pracovat s odborným textem z oblasti filmové historie. Student je schopen orientace v odborné terminologii v oblasti filmové historie v cizím jazyce, zároveň si osvojil dovednosti pro analýzu, komparaci a interpretaci konkrétních filmologických problémů.

Literatura

Thompson, K., Bordwell, D., & Bendová, H. Dějiny filmu: přehled světové kinematografie. V Praze: Akademie múzických umění, 2011. ISBN 978-80-7331-207-7.

Požadavky

- 75% účast na přednáškách (maximálně tři absence za semestr)- zhlédnutí dvanácti snímků z probíraného období- absolvování písemného testu (alespoň 60% úspěšnost) a ústní zkoušky

Garant

Mgr. Milan Hain, Ph.D.Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Hain, Ph.D.Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.