Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světový film E (KDU / SFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SFE - Světový film E, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATICKÉ OKRUHY:1) NA POČÁTKU BYLA LÁSKA JAKO KRÁSA ...Kým je člověk, jak vznikl a co jej odlišuje od jiných živočišných druhů. Je toto něco původcem a inspirací jeho estetického vnímání a myšlení?Seminář: Projekce a analýza filmu: "Lidský genom III." (Genetický kód života)2) JEDNOTA MNOHOSTI ... MNOHOST JEDNOT. Pyšná schizofrenie lidské sebestřednosti v kontextu historického rozvoje civilizace.Seminář: Projekce a analýza filmu: "Sága života I." (Genetická paměť je 16 miliard let stará?)3) MYŠLENÍ A SDĚLNOST - několik základních otázek vyplývajících z předešlé tématiky. Bytí a jsoucno jako estetické kategorie.Seminář: Projekce a analýza filmu: "Ptačí svět VII." (Neverbální komunikace a rituál jako přirozený stav bytí)4) PROBLÉM ROZVOJE LIDSKÉ SPOLEČNOSTI a komunikačního šumu. Vazby ke společenskému uplatnění a z toho vyplývající význam umění.Seminář: Projekce a analýza filmu: "Jeskyně zapomenutých snů" (Úvaha nad podstatou druhu)5) GENEZE UMĚLECKÉHO VÝRAZU A OBSAHU (I.) Kdy, kde a co hledat jako počátek a prameny umělecké tvorby?Seminář: Projekce a analýza filmu: "Tajemství pyramid" (Otázky věrohodnosti archeologie jako profánní vědy)6) PROŽÍVÁNÍ DUCHOVNÍ SKUTEČNOSTI (I.) POHANSTVÍ - Pochopení jsoucna a bytí jako posvátného řádu. (Evropský kontext)Seminář: Projekce a analýza filmu: "Ainové z Hokkaidó" (Vztah: země-člověka-boha)7) PROŽÍVÁNÍ DUCHOVNÍ SKUTEČNOSTI (II.) KŘESŤANSTVÍ - Tma světlo nepohltí. Navíc i trochu alchymie. (Evropský kontext)Seminář: Projekce a analýza filmu: "Chartres a duch středověku." (Umělecký kód)8) OBRAZNÉ VIDĚNÍ A CHÁPÁNÍ SVĚTA a emocionální poznání jako princip řetězce: inspirace-umělec-umělecké dílo-vnímatel.Seminář: Projekce a analýza filmu: "Sebastia? Salgado" (Obraz jako emocionální poznání)9) GENEZE UMĚLECKÉHO VÝRAZU A OBSAHU (II.) Je umělecké dílo vůbec k něčemu určeno? Antropický princip - kosmogonická teorie a umění? Chvění jako součást vjemu podstaty uměleckého obrazu.Seminář: Projekce a analýza filmu: "Řeky a přílivy Andy Goldsworthy" (Seberealizace jako duchovní dialog se smyslem bytí)10) DÉJÁ VU - opětovný duchovní prožitek fyziologicky zapomenutého obrazu o sobě samém (anamnésis?). Kdo jsem a odkud přicházím?Seminář: Projekce a analýza filmu: "Čtyři okamžiky ticha" (Duchovní vztah krajiny a člověka)11) PODSTATA UMĚLECKÉHO DÍLA (I.) - charakteristika nostalgie jako bolestné touhy po navždy ztraceném ideálu (ráji).Seminář: Projekce a analýza filmu: "Mýtická trilogie" (Symbol jako časoprostorový kód)12) PODSTATA UMĚLECKÉHO DÍLA (II.) - FILM - zrození nového umění.Seminář: Projekce a analýza filmu: "The World Best Seller's III. (Vše na prodej?)

Získané způsobilosti

Základní přehled souvislostí o duchovních principech, které vstupovaly do procesu umělecké tvorby a tím i uměleckého díla během historického a společenského vývoje člověka.

Požadavky

FORMA ATESTACE: KolokviumPOŽADAVKY K ATESTACI: Absolvování přednášky i semináře, všechny filmy zhlédnuté, referát na zadané téma, 80% účast. PRAMENY: Filmy dle tematických okruhů.POVINNÁ/ZÁKLADNÍ/DOPORUČENÁ LITERATURA:BARROW, John D.: Vesmír plný umění. Brno, Jota 2000.BEGIAŠVILI, Arčil Fjodorovič: Filosofie a poezie. (Filosofické problémy básnického jazyka) Praha, Mladá Fronta 1979. BIBLE. Písmo svaté Starého i Nového zákona. Včetně knih deuterokanonických. Praha. BLAŽEJOVSKÝ, Jaromír: Spiritualita ve filmu. Brno, CDK 2007.ELIADE, Mircea: Mýtus o věčném návratu. (Archetypy a opakování) Praha, Oikoymenh 1993.JSME ČÁSTÍ ZEMĚ (Řeč náčelníka Seattlea k prezidentu Spojených států amerických v r.1855)Brno, "Zvláštní vydání " 1993.SCHAMA, Simon: Krajina a paměť. Praha, Argo/Dokořán 2007.SOLOVJOV, Vladimír: Filosofické základy komplexního vědění. Velehrad, Refugium Velehrad-Roma, 2001.SUCHÁNEK, Vladimír: Topografie transcendentních souřadnic filmového obrazu. Olomouc, Nakladatelství UP 2002.K PŘEDNÁŠCE JE POVINNÉ ABSOLVOVAT I PROJEKCI KDU/FPH Umělecké dílo jako mystagogie I!!!

Garant

doc. Mgr. Zdeněk Hudec, Ph.D.doc. PhDr. Vladimír Suchánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Hain, Ph.D.doc. Mgr. Zdeněk Hudec, Ph.D.Mgr. Veronika Klusáková, Ph.D.doc. PhDr. Vladimír Suchánek, Ph.D.