Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura A (KDU / SLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SLA - Světová literatura A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškový cyklus sestává z úvodní kapitoly reflektující základní vývojové tendence světové literatury 20. století a ze specifikace modernistické metody psaní. Navazují monografické kapitoly věnované jednotlivým autorům a analýze jejich tvorby.1. Co je to modernismus a jeho místo v kontextu románu 20. století, podoby modernismu2. Kafka3. Woolfová4. Zamjatin5. Faulkner6. BeckettLiteratura k tématu je specifikována v rámci výkladu.

Získané způsobilosti

Student si osvojí schopnosti orientace v problematice moderního románu, v dějinách světové literatury 20. století a jejich hlavních proudech. Získá schopnost porozumět různým podobám modernistického a experimentálního románu. Naučí se základům hermeneutické analýzy textu.

Literatura

Tureček, D. (2009). Národní literatura a komparatistika. Brno. Macura, Vladimir, ed. Slovník světových literárních děl. Praha, 1989. Corbineau - Hoffmannová, Angelika . Úvod do komparatistiky. Praha, 2007. Szondi, Peter . Úvod do literární hermeneutiky. 2003, Brno. Sýkora, Michal. Vize řádu světa v moderní próze. Příbram, 2008.

Požadavky

Aktivní příprava na hodinu, četba literárních děl ze sledovaného období.Seznam "povinné četby"Kafka - ProměnaWoolfová - K majákuIsaak Babel - Historie mého holubníku, Rudá jízda (povídka "Berestěčko")Zamjatin - MyFaulkner - Medvěd, Divoké palmyBeckett - Murphy, Molloy

Garant

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.