Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář oborového výzkumu 1 (KDU / SOV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SOV1 - Seminář oborového výzkumu 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se individuálně s vybraným pedagogem dohodne na konkrétním zadání práce, které souvisí s tématem studentovy diplomové práce nebo konkrétním výzkumným projektem pedagoga. Student poté provede k danému tématu rešeršní výzkum odpovídající zásadám předem stanovené nejvhodnější historiografické metody v knihovnách a příslušných archivech (zejména v Národním archivu, Národním filmovém archivu, v Archivu Divadelního ústavu, v konkrétních divadelních archivech, případně v okresních a městských archivech) a knihovnách (zejména vědeckých a univerzitních).

Získané způsobilosti

Student se v rámci samostatné práci pod individuálním vedením pedagoga naučí zásady heuristické práce, osvojí si orientaci v knihovnách a v archivech, naučí se pracovat podle zásad současných historiografických metodologií. Zároveň umí nashromážděné výsledky zobecnit a interpretovat, tak, aby je mohl například použít ve své diplomové práci.

Literatura

Eastwood Tery, MacNiel Heather. (2009). Currents of Archival Thinking. Santa Barbara. Beck E. Suzan. (2007). Practical Research Methods for Librarians and Information Professionals. New York: Neal Schuman Publishers. Štouračová, J. (1999). Úvod do archivnictví. Brno: Masarykova univerzita. Bartoš, J., & Chobot, K. (2000). Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc: Univerzita Palackého.

Požadavky

Zpracování detailní rešerše tématu a jeho interpretace.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.