Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář současného divadla A (KDU / SSODA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SSODA - Seminář současného divadla A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vycházeje z Performing History Freddie Rokema, zaměří se také tento teoreticko-analytický seminář na vztah divadla a minulosti, na možnosti uchopení a ztvárnění velkých dějinných událostí na jevišti (Velká francouzská revoluce, Dobytí Zimního paláce, Napoleonské války, Politické procesy v padesátých letech minulého století apod.), stejně jako na otázky, jakou roli při těchto ?rekonstrukcích? zaujímá publikum a paradigmatické proměny (současné) společnosti. Nedílnou součástí kurzu budou vzájemné souvislosti s politickými a dokumentárními formami divadla.Úvodní vhled do problematikyKonkretizace problematiky ?inscenování dějin?, relevantní příklady z minulosti.Freddie Rokem: Performing HistoryInterpretace díla, formulace základních tezí a terminologických pojmů, jejich revize v souladu s tendencemi současného divadelního umění.Inscenování dějin na divadle, ve filmu a literatuřeKomparativní mezioborové zkoumání, výběr a zdůvodnění volby jednotlivých děl určených pro následnou analýzu.Odraz dějin v dramatických textech a varianty jejich zpracováníFormulace postupů jednotlivých autorů při koncipování svých děl zabývajících se historickými událostmi, kategorizace děl typu ?historická hra? a ?dokumentární drama?.Možnosti inscenování dějinSeznámení se zásadními inscenacemi tematizujícími historické události, demonstrace jednotlivých přístupů v inscenacích Ariane Mnouchkine, Petera Brooka, Roberta Wilsona, Matthiase Hartmanna ad.Inscenování novodobých dějinných událostíSpecifikace výrazného směřování současného divadla při tematizovaní událostí typu zinscenované politické procesy, soudní procesy s nacisty po druhé světové válce ad., zhodnocení míry subjektivizace těchto událostí ze strany tvůrců.Inscenování dějin a politické divadloDefinice politického divadla, jeho aplikace v současné divadelní tvorbě, interpretace dějinných událostí politicky angažovaným divadlem.Inscenování dějin a dokumentární divadloCharakterizace postupů tzv. dokumentárního divadla, jeho historický vývoj, možnosti revitalizace dějinných událostí na divadle prostřednictvím současných dokumentárních postupů.Otázky a východiska dalšího zkoumáníZávěrečné zhodnocení zkoumané problematiky, posouzení dalších možných perspektiv výzkumu inscenování dějin.

Získané způsobilosti

Student prokazuje teoretické i analytické způsobilosti problematiky inscenování dějin na divadle. Umí zřetelně definovat a rozlišit pojmy i inscenační postupy politického a dokumentárního divadla, nabyté teoretické pojmy aplikuje ve vlastních analýzách jednotlivých děl.

Literatura

Rokem, Freddie. (2000). Performing History. Theatrical Representations of Past in Contemporary Theatre. Iowa. Piscator, Erwin. (1971). Politické divadlo. Praha. Schnelle, Barbora. (2008). Politické divadlo a jeho dvě německé aktivity. Brno: Masarykova univerzita, Otázky divadla a filmu, s. 47-56. Lazarowicz, Klaus (Hrsg.). (2003). Texte zur Theorie des Theaters. Stuttgart. Erika Ficher-Lichte a Harald Xander (Hrsg.). (1993). Welttheater-Nationaltheater-Lokaltheater? Europäische Theater am Ende des 20. Jahrhunderts. Tübingen; Basel.

Požadavky

Důkladná příprava na jednotlivá témata (četba studií a textů; zhlédnutí konkrétních inscenací a videozáznamů), aktivní účast v semináři a v diskuzích, ústní referát na vybrané téma.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.