Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář současného divadla B (KDU / SSODB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SSODB - Seminář současného divadla B, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématem semináře jsou současné podoby divadla v návaznosti na přednášky o Aktuálních tendencích divadla. Příklady témat:Jazykové experimenty současných inscenací (sklony k monologičnosti, chórické ztvárnění textů, minimalizace jazykových prostředků na divadle)Site-specific projekty a jejich podstataSoučasné režie současných režisérů (Thomas Ostermeier, Christopher Marthaler, Krzysztof Warlikowski, Alvis Hermanis ad.)Drama a postdramatické divadlo v 21. století

Získané způsobilosti

Student po absolutoriu předmětu prokáže:- Znalost současného směřování divadelního umění a dramatické tvorby- pojmenuje jednotlivé divadelní tvůrce v českém i světovém kontextu- charakterizuje postavení divadelních složek v současné inscenaci- dokáže vyhledat a správně zařadit moderní inscenační trendy

Literatura

Schechner, Richard. Performance Theory. New York, 1988. Lehmann, Hans-Thies. Postdramatické divadlo. Bratislava, 2007. Kaye, Nick. Postmodernism and Performance. London, 1994. Václavová, Denisa. Site specific. Praha, 2008. Fischer-Lichte, Erika. Theater seit den 60er Jahren: Grenzgänge der NeoAvantgarde. Saarbrücken, 2000.

Požadavky

Ústní prezentace zvoleného tématu (rozbor dramatické tvorby jednoho ze současných autorů, analýza konkrétní inscenace apod.)Písemný referát na konci semestruAktivní účast a diskuze při jednotlivých seminárních setkáníchSeminář je povinný v rozsahu 75% výuky.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.