Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné tendence teorie divadla (KDU / STTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / STTD - Současné tendence teorie divadla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aktuální program ZS 2015, pořadí přednášek, databáze odborných textů a způsoby průběžné i závěrečné evaluace budou představeny na úvodní hodině semestru.Doporučená literatura obecná:Artaud, Antonin. Divadlo a jeho dvojenec, Praha: Herrmann, 1994Barthes, Roland. Nulový stupeň rukopisu, Úvod do sémiologieKotte, Andreas. Divadelní věda. Úvod. Praha: AMU, edice Disk + Kant, 2010.Fischer-Lichte, Erika. Estetika performativity. Na konári, 2009.Texte zur Theorie des Theaters, Eds. K. Lazarowicz, Ch. Balme, Stuttgart: Philipp Reclam jun., 1993.Herrmann, Max. Prožívání divadelního prostoru, in: Divadelní revue 3/2011, s. 52-57.)Polochová, Markéta. Počátky německé divadelní vědy: dílo Maxe Herrmanna, in: Divadelní revue 3/2011, s. 47-51.Roubal, Jan. Výzva k přemýšlení o samozřejmosti a nesamozřejmosti divadla, in: Divadelní revue 2/2008, s. 74-81.Etlík, Jaroslav. Divadlo jako zakoušení, in : Divadelní revue 1/ 1999Císař, Jan. Abychom mohli sdělovat, musíme nejdříve sdílet (Několik neuspořádaných poznámek ke studii Jaroslava Etlíka), in: Divadelní revue 3/1999, s. 83-96.)Just, Vladimír. Podotknutí k Etlíkovu ?Divadlu jako zakoušení?, in: Divadelní revue 3/1999, s. 93-94.)Vostrý, Jaroslav. Od sémiotiky k poetice, in: Divadelní revue 3/1999, s. 80-83.)Jungmannová, Lenka, Teorie jako zakoušení aneb Zač je na DAMU docentura. in: Divadelní revue 4/99, s. 55-60.)Jungmanová, Lenka. Divadlo hráčů a divadlo dramaturgické (K některým problémům teorie divadla), in: Divadelní revue 1/1996Jungmanová, Lenka. Proč se Jack Rozparovač může dovolávat divadla? in: Divadelní revue 1/1997Gadamer, Hans-Georg: Pravda a metoda, in: Myšlení o divadle II., připravil M. Petříček, Praha: Herrmann a synové, 1993

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen na pokročilé úrovni:- charakterizovat pojmy z oblasti divadelní teorie se znalostí odborné literatury k tématu, - reflektovat současné dění v oblasti divadelní teorie,- pojmenovat základní trendy oboru ve vybraných oblastech divadelní teorie,- reprodukovat české i zahraniční základní aktuální texty divadelní teorie,- diskutovat o problémech současného inscenování s využitím nejnovější terminologie.

Literatura

CARLSON, Marvin. (2006). Dejiny divadelních teórií. Bratislava. Kotte, Andreas. Divadelní věda. Úvod. 2010. Artaud, Antonin. Divadlo a jeho dvojenec. 1994. SLAWINSKÁ, Irena. (2002). Divadlo v současném myšlení. Praha. Fischer-Lichte, Erika. Estetika performativity. Na konári, 2009. FISCHER-LICHTE, Erika. Estetika performativnosti. Barthes, Roland. Nulový stupeň rukopisu. Úvod do semiologie. Lazarowicz, K eds. Texte zur Theorie des Theaters. 1993.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí ústní či písemné zkoušky na základě znalosti obsahu přednášek a vybraných titulů z doporučené literatury. Aktivní účast v přednáškovém cyklu (80%), který zahrnuje v každé přednášce i interaktivní část. Znalost a schopnost interpretace pokročilých teoretických textů.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Jitka Pavlišová, Ph.D.