Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář uměnovědné komparatistiky 2 (KDU / SUK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SUK2 - Seminář uměnovědné komparatistiky 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata LS 2014:Artušovská legenda a její proměnyAntický tragický archetyp a jeho proměny (Faidra, Medea, Elektra)Faustovský mýtus a jeho interpretace (od lidového námětu k básnickému dramatu a zpět, moderní faustovská legenda)Od středověké morality k absurdnímu dramatuČechov a současné variace ? intertextualitaTematické okruhy:Artušovská legenda a Merlin - literární předloha, T. Dorst - dramatický text a jeho inscenování, filmový obraz legendy, rozhlasová dramatizace Merlinův odkaz - Jiří Horčička, Tadeusz Słobodzianek: Merlin jiný příběhAntický tragický archetyp a jeho proměny - Faidra, Antigona - Janusz Głowacki: Antigona v New Yorku, Praha, 1994, přel. Vlasta Dvořáčková; Roman Sikora: Smetení Antigony, J. Anouilh: Antigona aj.Legenda o městě Hammeln - literární text, dramatické a filmové zpracování, Daniela Fišerová: Báj (drama), Viktor Dyk: Krysař (novela), Jiří Barta: Krysař aj.Faustovský mýtus a jeho interpretace - od lidového námětu k básnickému dramatu a zpět, moderní faustovská legenda - námět, J. W. Goethe, hry lidových loutkářů, Václav Havel: PokoušeníLiteratura:BÍLEK, Petr A. Hledání jazyka interpretace. Brno 2003.BLANCHOT, Maurice. Literární prostor. Praha 1999.ČERVENKA, Miroslav. Významová výstavba literárního díla. Praha 1992.ELIADE, Mircea. Mýtus o věčném návratu (Archetypy a opakování). Praha 1993.ELIADE, Mircea. Mýty, sny a mystéria. Praha 1998.CHATMAN, Seymour. Příběh a diskurs. Narativní struktura v literatuře a filmu, Brno 2008.NÜNNING, Ansgar, ed. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno 2006.+ doporučené studie po konkretizaci témat

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní terminologii a metodologie současných teorií adaptace. Student získá v rámci osvojených metodologií kompetence pro analýzu a následnou komparaci románu a filmových a divadelních adaptací v rozdílném kulturním a politickém kontextu. Student je schopen tyto rozdíly interpretovat v rámci proměny současných uměleckých norem a stylů.

Literatura

Nünning, Ansgar, ed. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. Tureček, Dalibor, ed. Národní literatura a komparatistika. Brno, 2008. Bolton, Jonathan, ed. Nový historismus / New historicism. Brno, 2007. Corbineau - Hoffmannová, Angelika . Úvod do komparatistiky. Praha, 2008. Hutcheon, L. (2006). A theory of adaptation. New York, N.Y: Routledge Taylor & Francis Group. Svatoň, Vladimír, ed. Kultura a místo. Studie z komparatistiky. Praha, 2001. Svatoň, Vladimír, ed. Mezi okrajem a centrem. Studie z komparatistiky. Praha, 1999. Bordwell, David. (1985). Narration in the Fiction Film. Madison. McFarlane, Brian. (1996). Novel to Film: An Introduction to the Theory of Adaptation, Clarendon Press, Oxford 1996. Oxford. Buchanan, J. (2005). Shakespeare on Film. London. Szondi, Peter. Úvod do literární hermeneutiky. Brno, 2003.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, četba zadané literatury, pravidelná příprava na hodiny, diskuse.

Garant

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.