Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tendence české dramatické tvorby (KDU / TČDTU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / TČDTU - Tendence české dramatické tvorby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Doprovodný seminář k přednášce z dějin českého divadla druhé poloviny 20. století. Studenti aplikují poznatky získané v přednášce, pracují odbornou literaturou, s dramatickými texty a s prameny, formulují vlastní hodnocení.ZS 2015/2016:1. Seznámení s náplní, cílem a organizací seminářeStudentům budou konkretizovány hry jako materiál analýzy a sděleny požadavky, které bude nutné splnit za účelem získání zápočtu.2. Nastínění problematiky vývoje českého dramatu a divadla druhé poloviny 20. stoletíSpolečenský a kulturní kontext, základní periodizace divadelní kultury po roce 1945.Dramatický kontext, východiska a tradice.3. Přístupy k analýze dramatu 20. stoletíZákladní pojmy analýzy, úvaha nad literárněvědným a divadelněvědným přístupem k analýze dramatického textu ? na základě rešerší odborných textů.4. Budovatelské drama ? období sorely (tematické schéma). Analýza modelového textu a srovnání s předválečnou dramatikou.5. Analýza hry Františka Hrubína Srpnová neděleUkázka básnické a čechovovské dramatiky ? přelomové drama konce 50. let, změna dramatické struktury, jazyka, témat. Antihrdina.6. Analýza hry Josefa Topola Konec masopustuUkázka metaforické dramatiky, mnohovrstevnatost významové struktury ? interpretace postav a témat.7. Analýza hry Václava Havla Zahradní slavnostRozbor nejvýznamnějšího absurdního dramatu 60. let ? kompozice, jazykové schéma,situace a postavy, tematická struktura. Význam hry v dobovém kontextu.8. Analýza hry Ivana Vyskočila Cesta do ÚbicRozbor autorských principů Ivana Vyskočila, návaznost na text-appealové východisko malých scén, princip hry, syntax, interpretace témat, variace textu (rozhlasová a divadelní podoba).9. Analýza hry Ladislava Smočka Podivné odpoledne dr. Zvonka BurkehoŽánrová problematika hry, jazyková výstavba, postavy a jejich témata.10. Analýza hry Daniely Fischerové Báj / Karla Steigerwalda Dobové tance / Jana Antonína Pitínského Matka. Ukázky dramatiky v období normalizace. Podoby kritické reflexe doby prostřednictvímhistorické analogie. Výběr jednoho z textů.11. Dramatika ?nové vlny? devadesátých letVlastní výběr textů k analýze z tvorby autorů: Jiří Pokorný, Markéta Bláhová, Lenka Lagronová, Iva Volánková, Roman Sikora, David Drábek.12. Shrnutí poznatků o české dramatické tvorbě 2. poloviny 20. století a určení základníchznaků, jimiž anticipuje vývoj v následujícím období.

Získané způsobilosti

Student je schopen provést analýzu dramatického textu s využitím odborné terminologie. Umí se orientovat v kontextu dramatické tvorby daného období a dokáže vyhodnotit jednotlivé tendence dramatické tvorby. Umí formulovat vlastní názor, interpretovat tematickou strukturu dramatického textu a vytvořit strukturovaný odborný text s využitím všech formálních náležitostí. Student dokáže vyhodnotit návaznosti a kontinuitu výrazových prostředků dramatické tvorby, umí zobecnit vývojové tendence a vztáhnout je k soudobému kontextu dramatické tvorby.

Literatura

RESLOVÁ, Marie a kol. Česká divadelní hra 90. let. Praha, 2003. ISBN 80-7008-151-1.Pavis, Patrice. (2003). Divadelní slovník. Praha. JUST, Vladimír. Divadlo v totalitním systému. Praha, 2010. ISBN 978-80-200-1720-8.JANOUŠEK, Pavel. Studie dramatu. Praha, 1993. ISBN 80-85778-04-1.Just, V. Česká divadelní kultura v datech a souvislostech 1945 ? 1989. Praha, 1995. JANOUŠEK, Pavel. České drama 1945-1948. Divadelní revue 2001, č. 4. Praha, 2001. Pavis, P. Divadelní slovník. Praha, 2003. HOŘÍNEK, Zdeněk. Drama, divadlo, divák. Brno, 1991. Mazáčová, B. Josef Topol a DZB. Praha, 1993. Janoušek, P. Rozměry dramatu. Praha, 1989. LUKEŠ, Milan. Umění dramatu. Praha, 1987. Pavlovský, P. Základní pojmy divadla. Praha, 2004. PAVLOVSKÝ, Petr. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha, 2004.

Požadavky

Studenti dosáhnou nejméně 75% účasti na seminářích a budou aktivně spolupracovat na kolektivní analýze vybraných her. Student si na základě prvních kontextových seminářů vybere z nabídky dramatických textů konkrétní titul a s použitím odborného teoretického pojmosloví samostatně zpracuje jeho analýzu z hlediska struktury textu, jazyka, situací, postav, času a prostoru, včetně připomenutí inscenační tradice zvolené hry a její dobové reflexe. Rozsah minimálně 5 stran textu + poznámkový aparát + seznam literatury podle zadané bibliografické normy.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.