Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tendence současné dramatické tvorby C (KDU / TSDTC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / TSDTC - Tendence současné dramatické tvorby C, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář seznamuje se současnými trendy v české dramatické tvorbě - vychází z kontextu 90. let 20. století a nástupu "nové vlny" a směřuje k tendencím "ženského psaní" a dokudramatu. Jeho obsah je zaměřen na reflexi a anylýzu dramatické tvorby současných českých autorů. Na základě konkrétních textů a jejich analýzy studenti charakterizují proměny poetiky, stylu, žánrových tendencí a tematických okruhů, sledují i inscenační podoby konkrétních textů v českém divadle.Tematické okruhy:Kontext nástupu "nové dramatické vlny 90. let"Postdramatické tendence v české dramaticeZákladní pojmy analýzySoučasná dramatická reflexe politických tématNávrat žánru politické satiry v dramatický a kabaretních formáchPublicistické drama a doku-dramaJednotliví autoři, analýzy textů a jejich inscenování: Luboš Balák, Lenka Lagronová, Iva Volánková, Marek Horoščák, David Drábek, Miroslav Bambušek, Jiří Honzírek, Tomáš Vůjtek, Petr Kolečko, a další.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v současné české dramatické tvorbě. Student je schopen provést analýzu dramatického textu s využitím odborné terminologie. Dokáže vyhodnotit jednotlivé tendence dramatické tvorby. Umí formulovat vlastní názor, interpretovat tematickou strukturu dramatického textu a vytvořit strukturovaný odborný text s využitím všech formálních náležitostí.Student dokáže vyhodnotit návaznosti a kontinuitu výrazových prostředků dramatické tvorby, umí zobecnit vývojové tendence a vztáhnout je k soudobému kontextu dramatické i divadelní tvorby.

Literatura

RESLOVÁ, Marie (ed.). Česká divadelní hra 90. let. Praha, 2003. RYCHETSKÝ, Tomáš (ed.). Česká divadelní hra 90. let. Praha, 2003. Pavis, Patrice. Divadelní slovník. Praha, 2003. Hořínek, Z. (1998). Divadlo mezi modernou a postmodernou. Praha: Nakladatelství Studia Ypsilon. MORRIS, Pam. Literatura a feminismus. Brno, 2000. SVATOŇ, Vladimír. Na hranicích textu : úvahy a postřehy o souvislostech-- mezi texty . Praha, 2003. ISBN 80-902317-5-6 .Lehmann, H. T., Grusková, A., & Diamantová, E. (2007). Postdramatické divadlo. Bratislava: Divadelný ústav. VELTRUSKÝ, Jiří. Příspěvky k teorii divadla. Praha, 1994. LUKEŠ, Milan. Umění dramatu. Praha, 1987. Pavlovský, Petr a kol. Základní pojmy divadla - Teatrologický slovník. Praha 4, 2004. PAVLOVSKÝ, Petr. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha, 2004.

Požadavky

Znalost analyzovaných textů, aktivní práce s textem, aktivní diskuse, písemná analýza vybraného titulů. Seminář je povinný v rozsahu 75% výuky.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.