Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do komparatistiky (KDU / UK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / UK - Úvod do komparatistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komparatistika::A - Vymezení základních pojmů, stručné dějiny. Základní komparatistické metody.B - Vymezení současných přístupů. Angelika Corbinneau-Hoffmannová.C - Vymezení současných přístupů. Peter V. ZimaC1. Komparatistika jako srovnávací kulturně-kritická metateorieC2. Genetické a typologické srovnáváníD - Mezioborové srovnávání. Teorie adaptace Lindy Hutcheonové2. Hermeneutika:A - Obecná charakteristika.B - Základní pojmy.C - Schleiermacher.D - Hermeneutika ve 20. století.

Získané způsobilosti

Student se naučí orientovat se v problematice současné komparatistiky. Zvládnou metody komparatistické práce. Disciplína směřuje k získání schopnosti vyšší úrovně teoretického myšlení. Získání orientace v problematice mezioborového srovnávání a teorie adaptace.

Literatura

Nünning, Ansgar, ed. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. Tureček, Dalibor, ed. Národní literatura a komparatistika. Brno, 2008. Bolton, Jonathan, ed. Nový historismus / New historicism. Brno, 2007. Corbineau - Hoffmannová, Angelika . Úvod do komparatistiky. Praha, 2007. Szondi, Peter . Úvod do literární hermeneutiky. 2003, Brno. Szondi, Peter. Úvod do literární hermeneutiky. Brno, 2003. Culler, Jonathan. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Svatoň, Vladimír, ed. Kultura a místo. Studie z komparatistiky. Praha, 2001. Svatoň, Vladimír, ed. Mezi okrajem a centrem. Studie z komparatistiky. Praha, 1999.

Požadavky

Zvládnutí studijní literatury v plném rozsahu.Zkouška formou písemného testu.

Garant

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.