Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia filmu (KDU / USFU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / USFU - Úvod do studia filmu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí se základním rozdělením a metodami filmové vědy. Měli by si dále aktivně osvojit terminologii základních technických prvků, filmové interpunkce, žánrů a estetických kategorií. Stranou nezůstanou ani otázky spojené s výrobou a distribucí.ÚvodFilmová věda jako humanitní vědaProdukce a distribuceZákladní technické pojmyZákladní technické prvky IIFilmový žánr I.Filmový žánr II. a autorský filmProstor ve filmu I.Prostor ve filmu II.Čas ve filmuFilmový střih IFilmový střih IIHerectví ve filmu

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základním rozdělením a metodami filmové vědy. Osvojí si základní terminologii v oblastech filmové technologie, filmového stylu, narace, žánrů a estetických kategorií. Budou seznámeni s problematikou výroby a distribuce. Získají kompetence nutné k analýze filmů a jejich zařazení do kontextu stávajících klasifikací filmové vědy.

Literatura

Bazin, A. Co je to film?. Praha, 1979. Bordwel, D. Film Art: an Introduction. 1998. Monaco J. Jak číst film - Svět filmů, médií a multimédií. Praha, 2004. Rozhovory Hitchcock ? Truffaut. Praha, 1987. Kučera, J. Střihová skladba ve filmu a v televizi. Praha, 1965. Gautier G. Dokumentární film, jiná kinematografie. Praha, 2003.

Požadavky

Znalost základní filmové terminologie. Znalost povinné literatury.

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.