Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia rozhlasu (KDU / USR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / USR - Úvod do studia rozhlasu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášky je seznámit studenty s rozhlasovým médiem, se strukturou rozhlasových stanic a vysílacími schématy, podat základní přehled rozhlasových pojmů, objasnit specifičnost rozhlasového média, jeho historické počátky a podoby slovesného vysílání, vymezit základní umělecké a publicistické rozhlasové žánry.Kurz představí vývoj slovesného vysílání, formou modelových ukázek objasní základní pojmy a představit žánry slovesného vysílání a rozhlasové publicistiky.Témata:Rozhlasové vysílání jako experimentRozhlas jako moderní médiumSoučasná struktura rozhlasového vysíláníVeřejnoprávní a soukromé rozhlasové staniceVývojové mezníky slovesného vysíláníRozhlasové slovesné vysílání a jeho specifikaTeorie rozhlasové tvorby a její zdrojeTypologie rozhlasových slovesných žánrůRozhlasová publicistikaRozhlasový feature a dokument

Získané způsobilosti

Student se orientuje v současné struktuře veřejnoprávních stanic Českého rozhlasu a jejich profilaci, ovládá základní pojmy dotýkající se rozhlasu jako moderního média, zná historické etapy rozhlasového slovesného vysílání a dokáže na základě modelových poslechů rozlišit základní rozhlasové umělecké žánry. Je schopen aplikace základních pojmů při analýze jednotlivých složek rozhlasového uměleckého díla (zvuková kompozice, zvukový detail, montáž, zvukový střih, subjektivizace, focus, čas a prostor,atd.).

Literatura

JEŠUTOVÁ, Eva. (2003). Od mikrofonu k posluchačům. Praha. ŠTĚRBOVÁ, Alena. Rozhlasová inscenace. Olomouc, 1995. JEŠUTOVÁ, Eva. (2008). 99 významných uměleckých osobností rozhlasu. Praha. POKORNÝ, Milan. Báječní muži s mikrofonem. Praha, 2008. KUSSOVÁ, Marie. Rozhlasová umělecká publicistika. Praha, 1990.

Požadavky

Samostatný poslech rozhlasových slovesných a publicistických pořadů. Kolokvium: znalost odpřednášené látky a základní literatury.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.