Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zlatý fond českého divadla B (KDU / ZFČDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ZFČDB - Zlatý fond českého divadla B, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí s tvorbou soudobých divadelních režisérů jako např. Petr Lébl, Jan Antonín Pitínský, Vladimír Morávek, Jan Nebeský, Hana Burešová či Jiří Pokorný. Seminář bude sestávat z výkladu, jenž obsáhne vývoj tvorby a charakteristiku inscenačního stylu konkrétního režiséra, a dále z videoprojekce, názorně dokumentující stěžejní znaky režijních poetik. Finální část semináře bude věnována referátům, které studenti připraví na základě zvolené inscenace.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s divadelním myšlením a inscenační tvorbou zásadních osobností české divadelní režie po roce 1990 (prostřednictvím audiovizuálních záznamů), bude schopen formulovat teoretická východiska tvorby, vřadit ji do kontextu dobového i historického a vysledovat kontinuální linii české divadelní režie XX. století.

Literatura

Vlasta Smoláková. Fenomén Lébl aneb Nikdy nevíš, kdy zas budeš amatér. Praha: Pražská scéna. , 1996. Marie Reslová a kol. J. A. PITÍNSKÝ - Od Ameriky k Daliborovi. Praha: Pražská scéna., 2001. Vladimír Hulec a kol. VLADIMÍR MORÁVEK - U nás nudou neumřete. Praha: Pražská scéna., 2004. Dvořák, J. (2000). Alt.divadlo. Slovník českého alternativního divadla. Praha. Hořínek, J. (2004). Duchovní dimenze divadla aneb Vertikální přesahy. Praha. Šavlíková, K. a kol.:. (2003). Jan Nebeský. Praha.

Požadavky

Ústní referát. Aktivní účast a otevřenost diskusi. Povinná účast na hodinách v rozsahu 75% výuky.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.