Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie umění (KDU / ZPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ZPU - Základy psychologie umění, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se soustředí na vymezení základního vztahu umění a psychologie jako interdisciplinárního oboru a charakterizuje pojetí a funkci umění v jednotlivých psychologických směrech. Hlavní pozornost bude upřena na psychoanalytické interpretace a kognitivní modely při percepci uměleckého díla.1. Metodologie2. Základní směry v psychologii3 Autor a divák z pohledu psychologie4. S.Freud - základní terminologie5. S. Freud spisy o umění6. S.Freud -interpretace uměleckého díla7. C.G. Jung - základní terminologie8. C.G. Jung - spisy o umění9. C.G. Jung - interpretace uměleckého díla10. Nové trendy v psychoanalýze11. Kognitivní psychologie ? základní terminologie12. Kognitivní psychologie - teorie žánrů

Získané způsobilosti

Student bude obeznámen se základními metodologickými postupy jednotlivých psychologických směrů. Student se naučí aplikovat tyto postupy při analýze a interpretaci konkrétních uměleckých děl. Student bude schopen identifikovat charakterové vlastnosti protagonistů a určit jejich typologii v kontextu celkové stavby narativního uměleckého díla.

Literatura

Jung, C. G. Analytická psychologie. Praha, 1993. Jung, C. G. Duše moderního člověka. Brno, 2004. Nakonečný, M. Lidské emoce. Praha, 2000. Grodal, T. Moving Pictures. A New Theory of Film Genres, Feeling, and Cognition. 1997. Kulka, J. Psychologie umění. Praha, 1991. Freud, S. Totem a tabu. Praha, 1991. Freud, S. Vybrané spisy. I. ? III. Praha, 1991.

Požadavky

Znalost základní terminologie k jednotlivých psychologickým školám. Aplikování jednotlivých přístupů na analýzu a interpretaci konkrétního uměleckého díla.

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Zdeněk Hudec, Ph.D.Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.