Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie divadla (KDU / ZTD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ZTD2 - Základy teorie divadla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program:1. Metody seminární práce, princip analýzy divadelní inscenace2. Seminární práce na téma druhy, žánry, subžánry dramatu a divadla3. Seminární práce na téma hlavní a vedlejší text, děj, syžet, fabule4. Seminární práce na téma dramatická situace a konflikt, postavy,5. Seminární práce na téma dramatický a divadelní čas, divadelní prostor6. Seminární práce na téma herectví7. Seminární práce na téma dramaturgie a režie, divadelní znak8. Seminární práce na téma scénografie9. Odborné texty z oblasti antropologie, psychologie, sociologie divadla, hra10. Princip analýzy inscenace z pohledu divadla jako média11. Procvičení tématu světová teorie divadla12. Procvičení tématu česká teorie divadla

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- správně interpretovat a kriticky analyzuje texty z oblasti teorie divadla,- zná základní divadelně-teoretické koncepce,- umí aplikovat teoretické pojmy a odbornou terminologii v rámci analýzy divadelní inscenace,- dokáže zařadit konkrétní divadelní projevy do kategorie divadelní složky,- umí definovat práci s divadelním znakem.

Literatura

HOŘÍNEK, Zdeněk. Drama, divadlo, divák. Praha, 1991. Červenka, Miroslav; Jankovič, Milan . Jan Mukařovský. Studie II. Brno, 2007. OSOLSOBĚ, Ivo. Ostenze, hra, jazyk. Brno, 2002. HONZL. JIndřich. Pohyb divadelního znaku. Slovo a slovesnost. VELTRUSKÝ, Jiří. Příspěvky k teorii divadla. Praha, 1994. LUKEŠ, Milan. Umění dramatu. Praha, 1987.

Požadavky

Aktivní účast na semináři , znalost povinné literatury, řádné a včasné čtení příslušných odborných textů, včas odevzdané preposition papers, aktivní příprava na analýzy divadelních inscenací, seminární práce dle zadání.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.