Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie společenských věd v kontextu (KFI / 91MPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / 91MPF - Metodologie společenských věd v kontextu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na vysvětlení toho, jak se konstituovala metodologie společenských věd od antiky do současnosti v kontextu významných politicko-filozofických teorií. Současně se zaměřuje na objasnění hlubších filozofických základů klíčových proměn vědecké metodologie.Jaká jsou témata1. Platón2. Aristotelés3. Vznik moderní vědy (Koperník, Kepler, Galileo)4. Bacon5. Hobbes6. Locke7. Burke8. Marx9. Popper10. Kuhn11. Sartori a Lijphart

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o tom, jak se konstituovala metodologie společenských věd od antiky do současnosti v kontextu významných politicko-filozofických teorií. Dále si ujasní hlubší filozofická východiska klíčových proměn a směrů v metodologii společenských věd.Rozumí základním filozofickým koncepcím, které formují vědeckou metodologii, zvláště metodologii společenských věd. Zná jejich východiska, praktické důsledky i klíčové představitele. Student umí analyzovat klasický, respektive odborný text a rozumí mu. Dokáže veřejně prezentovat výsledky své akademické práce a je rovněž schopen pohotově reagovat v diskusi.Absolvent předmětu umí rozpoznat a zformulovat filozofické souvislosti metodologie společenských věd. Umí rovněž tyto souvislosti veřejně prezentovat.

Literatura

Miller, D., Kuchtová, J., Lukáš, I., Ogrocká, J., Coleman, J., Connolly, W. E., & Ryan, A. (2000). Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Brno: Barrister & Principal. Locke, J., Král, J., & Krejčí, O. (1992). Druhé pojednání o vládě. Praha: Svoboda. Hobbes, T., Mertl, J., & Hrůša, J. (1941). Leviathan, neboli, O podstatě, zřízení a moci státu církevního a občanského. V Praze: Melantrich. Rousseau, J. J., & Veselá, J. (2002). O společenské smlouvě, neboli, O zásadách státního práva. V Praze: Nákladem právnického knihkupectví a nakladatelství V. Linhart. Heywood, A., & Masopust, Z. (2005). Politické ideologie. Praha: Eurolex Bohemia. Aristotelés,, & Kříž, A. (1998). Politika. Praha: Petr Rezek. Garner, Oldenquist. Society and the Individual. Belmont - California. Sartori, G., Oravcová, M., Baker, P., Kovačič, Ľ., Kovačič, Ł., & Nežinskaja, E. (1993). Teória demokracie. Bratislava: Archa. Platón,, & Novotný, F. (2014). Ústava. Praha: OIKOYMENH. More, T., Křivský, P., Ryba, B., & Halada, J. (1978). Utopie. Praha: Mladá fronta. Burke, E. Úvahy o revoluci ve Francii, CDK, 1997.

Požadavky

PožadavkyAktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.