Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antická filozofie 1 (KFI / ANI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ANI1 - Antická filozofie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Politicko-kulturní situace Athén pátého století př. n. l. jako východisko Sókratova a Platónova myšlení (srv. demokracie, sofisti)- Stylometrie a chronologie Platónova díla- Problém Sókrata a sókratovská literatura- Techné (dobová diskuse, význam v Platónových dialozích)- Elenchos- Priorita definice (rozdíl v pojetí otázky ti esti v raných a přechodových dialozích)- Sókratovo nevědění- Problém vývoje Platónova díla (unitární a vývojové pojetí, resp. náhlý či pozvolný vývoj Platónova díla a jeho ilustrace na dialozích Apologie, Euthyfrón, Menón)- Nauka o rozpomínání (Menón, Faidón)- Na základě výše uvedených dialogů charakterizovat Platónovu nauku o idejích, etiku a nauku o duši (systematicky, popř. vývojově)- Původ nauky o idejích a Aristotelův referát v Metafyzice (Met. I, 6, do 987b14)- Nauka o idejích v Ústavě a tři podobenství 504d-521b (viz též komentář E. A. Wyller, Pozdní Platón, Praha, Rezek 1996, s. 25-54)- Nauka o duši a ctnosti v Ústavě (427d-444e)- Politické teorie v Ústavě (především výchova strážců v 7. knize, 521c-540d)- Kosmologie v Timaiovi (27d-39e; 47e-57d)- Kategorie: co jsou to kategorie; dvojí pojetí kategorií v Kategoriích a Topikách (viz též P. Hobza, ?Nástin Aristotelova raného vývoje: od kosmologa k metafyzikovi?, in: Acta Universitatis Palackianae Olomoucensis ? Philosophica VI, 2005, s. 44-47 (kap. I))- Rozdíl v pojetí úsia v Kategoriích a Metafyzice- Vysvětlit různé významy či druhy úsia- Víceznačnost slovesa ?být? a pros hen-vztah- Vysvětlit pojmové páry: substance ? akcident; forma ? látka; možnost ? uskutečnění (dynamis ? energeia)- Individuální formy a princip individuace (viz též M. Frede, G. Patzig, ?Jsou formy obecné nebo individuální??, in: P. Rezek (ed.), Jednotliviny a individuální formy, Praha, OIKOYMENH 1993, s. 54-62)- Rozdělení věd- Dvojí koncepce metafyziky- Aristotelova nauka o duši (O duši II, 1-5)- Aristotelova etika a politika

Získané způsobilosti

Absolvent získá přehled o Platónově a Aristotelově myšlení.

Literatura

F. Ricken. Antická filosofie. Olomouc, 2002. http://kfil.upol.cz/index.html. A. Graeser. Řecká filosofie klasického období. Praha, 2000. G. Martin. Úvod do všeobecné metafyziky. Praha, 1996.

Požadavky

Úspěšné absolvování kurzu předpokládá orientaci v probrané tématice - viz Obsah předmětu.

Garant

Mgr. Pavel Hobza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Hobza, Ph.D.