Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza přirozeného jazyka (KFI / APJAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / APJAZ - Analýza přirozeného jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie logické analýzy přirozeného jazykaDůležitost expresivní síly formálního jazyka pro korektní odvozováníVýroková logika a analýzaPredikátová logika a analýzaHlavní principy Transparentní intensionální logikySupozice de re/de dictoVěty s presupozicí

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu se seznámí s logickou analýzou přirozeného jazyka prostřednictvím výrokové logiky (VL), predikátové logiky prvního řádu (PL1) a transparentní intenzionální logiky (TIL) a bude schopen tuto analýzu samostatně provádět.

Literatura

Materna, P., & Štěpán, J. (2000). Filozofická logika: nová cesta?: úvod do transparentní intenzionální logiky. Olomouc: Univerzita Palackého. Štěpán, J. (1995). Formální logika. Olomouc: FIN. Svoboda, V. (2010). Logika a přirozený jazyk. Praha: Filosofia. Duží, M. (2012). Logika pro informatiky a příbuzné obory. Ostrava. Svoboda, V. - Peregrin, J. (2009). Od jazyka k logice. Praha. Marie Duží, Pavel Materna. (2012). TIL jako procedurální logika. Bratislava.

Požadavky

- pravidelná účast na seminářích (max. 3 povolené absence), - splnění závěrečného testu

Vyučující

PhDr. Martina Číhalová, Ph.D.