Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Britský empirismus (KFI / BE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BE - Britský empirismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na analýzu epistemologických a politicko-filozofických teorií britské novověké filozofie. Analyzuje se především vědecká metoda, problém primárních a sekundárních kvalit, problém substance a kauzalita.1. Francis Bacon2. Thomas Hobbes3. John Locke4. George Berkeley5. David HumePředmět se soustředí nejen na výklad myšlenek a teorií hlavních reprezentantů novověkého empirismu, nýbrž také na pochopení vývoje zkoumaných teorií až do současnosti.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o hlavních východiscích, myšlenkách a teoriích britské empirické filozofie 16., 17. a 18. století.Rozumí epistemologickým a politicko-filozofickým koncepcím, které formulují významní představitelé britské novověké filozofie. Zná jejich východiska, důsledky i klíčové představitele. Student umí analyzovat klasický, respektive odborný text a rozumí mu. Dokáže veřejně prezentovat výsledky své akademické práce a je rovněž schopen pohotově reagovat v diskusi.Umí napsat odborný text z oblasti, na kterou se předmět zaměřuje.Absolvent předmětu umí rozpoznat a zformulovat epistemologický kontext dobového filozofického diskurzu.Umí napsat odborný text z dané oblasti a zná návaznost jak na předešlou filozofickou tradici, tak na současný stav poznání v dané problematice. Umí rovněž tyto souvislosti prezentovat na veřejnosti, dokáže proslovit přednášku.

Literatura

Locke, J. Esej o lidském rozumu. Praha: Svoboda, 1984. HOBBES, Thomas. Leviathan. Berkeley, G. Pojednání o základech lidského poznání. Praha: Svoboda, 1995. David Hume. Zkoumání lidského rozumu . Praha, 1996. ISBN 8020505210.Bacon, F. 1974. Nové organon. Praha: Svoboda.

Požadavky

Hodnotící metodyReferát, seminární práce, ústní zkouška.PožadavkyAktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů.

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.