Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Berlinova interpretace svobody (KFI / BIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BIS - Berlinova interpretace svobody, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je všeobecně zaměřen na analýzu filozofických východisek, myšlenek a metod Berlinovy filozofické koncepce.V centru pozornosti jsou dva okruhy:1. Psychologická rovina filozofického problému: Podle Berlinova názoru pojetí svobody lze odvodit z duševní konstituce člověka (subjektu), což v uvažovaném kontextu také znamená, že při dostatečnémanipulaci s definicí člověka je možné dosáhnout toho, že svoboda označuje cokoli, co se manipulujícímu zlíbí.2. Analýzu jazyka. Berlin provádí detailní rozbor základní jazykové formy obou pojetí svobody, která ukazuje, že důležitý předpoklad svobodné i nesvobodné společnosti nacházíme i v jazykové rovině.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled nejen o hlavních východiscích a myšlenkách, které ovlivnily Berlinovo dílo, ale také o autorech a koncepcích, které Berlin inspiroval. Například republikanismus P. Pettita.Absolvent rozumí jak filozofickým koncepcím, které jsou předmětem Berlinovy reflexe, tak samotnému Berlinovu pojetí negativní a pozitivní svobody. Zná příslušná teoretická východiska, praktické důsledky i klíčové představitele. Absolvent umí detailně analyzovat klasický, respektive odborný text a rozumí mu. Dokáže veřejně prezentovat výsledky své akademické práce a je rovněž schopen pohotově reagovat v diskusi.Umí napsat odborný text z oblasti, na kterou se předmět zaměřuje.Absolvent předmětu umí rozpoznat a zformulovat teoretický, tj. především politicko-filozofický kontext aktuálního společenského dění, tzn., je schopen orientovat se v relevantních politických problémech současnosti. Umí napsat odborný text, jenž reflektuje politické dění v širších souvislostech. Umí rovněž tyto souvislosti prezentovat na veřejnosti, dokáže proslovit přednášku.

Literatura

Berlin. Čtyři eseje o svobodě. Praha, 1999. Locke, J., Král, J., & Krejčí, O. (1992). Druhé pojednání o vládě. Praha: Svoboda. Berlin, I. (1991). Four essays on liberty. Oxford: Oxford University Press. Mill, J. S., & Randé, K. (1907). O svobodě. V Praze: Vlastním nákladem vydal J. Otto. Heywood, A., & Masopust, Z. (2005). Politické ideologie. Praha: Eurolex Bohemia.

Požadavky

Hodnotící metodyReferát, seminární práce.PožadavkyAktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů.

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.