Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Deterministický chaos 1 (KFI / DC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DC1 - Deterministický chaos 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úkolem kurzu je představit základní znaky teorie chaosu s cílem poukázat na proměnu metodologie přírodní vědy a širší důsledky této proměny pro filosofii vědy. Proměnu pojmů determinismus, predikce, kauzální vysvětlení ad. dokládat skrze reflexi konkrétní pozice zastávané ve filosofii vědy - sémantického pohledu na teorie.

Získané způsobilosti

Dokáže pracovat s cizojazyčným (anglickým, německým) filosofickým textemPropojí si znalosti dějin filosofie, ontologie, epistemologie a filosofie vědy s poznatky teorie dynamických systémůDokáže rozčlenit základní filosofické problémy, které se pojí s deterministickým chaosem Orientuje se v současné filosofické debatě, která je soustředěná na oblast filosofické reflexe teorie dynamických systémů

Literatura

Ian Steward. (2011). Hraje bůh kostky?. http://kfil.upol.cz/index.html. James Gleick. (1996). Chaos. Peitgen, H.-O. et al. Chaos and Fractals: New Frontiers of Science. Kellert, S. In the Wake of Chaos.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce.

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.