Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické důsledky ekologických limitů (KFI / EDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / EDE - Etické důsledky ekologických limitů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmětem kurzu jsou ekologické limity vývoje průmyslové společnosti a jejich etické důsledky. Důraz bude položen zejména na energetiku, jakožto základ ekologie průmyslové společnosti. Dotkneme se témat jako meze růstu, ekologický kolaps, ropný zlom, klesající energetická návratnost fosilních paliv, přechod na obnovitelné zdroje, globální oteplování. Na těchto tématech budeme testovat udržitelnost průmyslové společnosti a udržitelnost našeho současného životního stylu. Nebudeme se vyhýbat ani otázkám typu: Pokud průmyslová společnost není udržitelná a hrozí jí pokles na nižší civilizační úroveň nebo snad dokonce kolaps, neměli by se filosofové kromě disputací a teoretických úvah věnovat také zahradničení, chovu drůbeže a rozvoji osobní soběstačnosti?

Získané způsobilosti

získaní přehledu o dané problematice

Literatura

James Lovelock. Gaia vrací úder. Jared Diamond. Kolaps. Proč společnosti zanikají a přežívají. John Michael Greer. The Long Descent. A User´s Guide to the End of the Industrial Age. New Society Publisher 2008.

Požadavky

Referát nebo seminární práce