Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Holocaust ve filozofii 20.století (KFI / HF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / HF - Holocaust ve filozofii 20.století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Holocaust je událost, která ve dvacátém století zanechala nesmazatelnou stopu, kterou mnozí intelektuálové považují za radikální zlom moderních dějin. Cílem kurzu je seznámit studenty s filosofickou reflexí tohoto fenoménu, který podle některých autorů zanechal v dějinách trhlinu, kterou lze stěží pochopit.Kurz se tématicky zaměří na stěžejní filosofické otázky, které vznikaly při uvažování o židovské genocidě. Otázky, které sice nesou specifické prvky týkající se tohoto konkrétního problému, nicméně svou hloubkou přesahují jeho význam. Zvýšená pozornost bude věnována dílům od Hannah Arendtové a to ?Eichmann v Jeruzalémě? a ?Původ totalitarismu?, od Theodora Adorna ?Dialektika osvícenství? a ?Minima moralia?, dále ?Bez viny a bez trestu? od Jeana Améryho, ?Je-li toto člověk? a ?Potopení a zachránění? od Primo Léviho.Menší část vyhrazeného času každého semináře bude věnována ?historickému exkurzu?, který bude mít za úkol seznámit posluchače se specifickými historickými podmínkami holocaustu a tak lépe zpřístupnit a pochopit kladení základních otázek, kterým se v semináři budeme věnovat.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o dané problematice.

Literatura

AMÉRY, J. Bez viny a bez trestu. Praha, 1999. ADORNO, T., HORKHEIMER, M. Dialektika osvícenství. Praha, 2009. ARENDT, H. Eichmann v Jeruzalémě: zpráva o banalitě zla. Praha, 1995. LEVI, P. Je-li toto člověk. Praha, 1995. ADORNO, T. Minima moralia. Praha, 2009. ARENDT, H. O násilí. Praha, 2004. JASPERS, K. Otázka viny: příspěvek k německé otázce. Praha, 2006. LEVI, P. Potopení a zachránění. Praha, 1993. ARENDT, H. Původ totalitarismu I-III. Praha, 1996. TRAVERSO, E. Trhlina v dějinách: Esej o Osvětimi a intelektuálech. Praha, 2006.

Požadavky

seminární práce