Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretační seminář (KFI / ISO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ISO - Interpretační seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

0. První hodina: seznámení s obsahem a strukturou kurzu1. Úvod(základní literatura, hlavní motiv a cíl textu, název, struktura, motto, Předmluva)2. Ontologie TLP(Gegenstand, Sachverhalt, Tatsache, Welt)3. Epistemologie a logika TLP(slovo, elementární věta, věta, jazyk, myšlenka, strukturální izomorfie, status logických vět, nesmyslnost a smysluprázdnost, sagen contra zeigen, přirozený jazyk)4. Filosofie, a etika TLP(kritika jazyka, filosofie a přírodní věda, hranice světa, subjekt, solipsismus, nevyslovitelnost, estetika a etika, das Mystische, životní otázky, hodnoty)5. Kritika TLP(metafora žebříku, Přednáška o etice, kritika ve Velkém strojopisu, Modré a Hnědé knize a Filosofických zkoumáních)

Získané způsobilosti

Analýza textu, argumentační rozbor, analýza překladu - ústní i písemná forma.

Literatura

" McGUINESS - WRIGHT von (Hrsg.). Briefwechsel mit B. Russell, G. E. Moore, J. M. Keynes, F. P. Ramsey, W. Eccles, P. Engelmann und L. von Ficker. Frankfurt/M.: Suhrkamp. 1980. Wittgenstein, L. Filosofická zkoumání. Praha 1993. Wittgenstein, L. Tractatus logico-philosophicus. Praha: OIKOYMENH a Svoboda - Libertas, 1993.

Požadavky

Kurs je ukončen rozpravou nad odevzdanou seminární prací s interpretací konkrétní teze TLP v rozsahu 6-8 NS.Kritéria hodnocení: Kvalita písemného vyjadřování (gramatická a stylistická správnost; srozumitelnost; dodržování ČSN 690 a ČSN 690-2) + ústní formulace, vysvětlení myšlenek a obhajoba vlastního postoje na kolokviu.